Ειδήσεις

Δ. Βουρδάνος: «Επέκταση των μέτρων στήριξης στους ρητινοκαλλιεργητές & παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών»


Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικής & Περιβάλλοντος Δημήτριος Βουρδάνος προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Ιωάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.Αδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την επέκταση των μέτρων στήριξης στον κλάδο των ρητινοκαλλιεργητών και των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών.

            Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει:

Η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί έναν σημαντικό  κλάδο της οικονομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος  και κυρίως της ευβοϊκής οικονομίας που αφορά περισσότερες από 1500 οικογένειες.

Το 87% της  πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης λαμβάνει χώρα στη βόρεια και βορειοκεντρική Εύβοια.

Η δραστηριότητα αυτή έχει τεράστια συνεισφορά στην προστασία του δασικού πλούτου, μέσω της πρόληψης πλήθους δασικών πυρκαγιών.

Σήμερα που μιλάμε είναι η περίοδος προετοιμασίας  της καλλιεργητικής περιόδου, της εισόδου των ρητινοκαλλιεργητών, όπως συνηθίζεται να λέμε στο δάσος και η ένταξη στα μέτρα στήριξης, τους δίνει μια σημαντική ανάσα.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις αποφάσεις μέτρων στήριξης κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν συμπεριλαμβάνεται μία από τις τρείς κατηγορίες ρητινοκαλλιεργητών. Πρόκειται για εκείνη την κατηγορία που έλαβε επίδομα ανεργίας για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019.

Σας μεταφέρω ένα δίκαιο αίτημα, καθώς οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση τους υπόλοιπους του κλάδου τους και προσδοκούν από εσάς την άμεση ανταπόκριση σας, προκειμένου να ενταχθούν και εκείνοι στα μέτρα στήριξης, που έχουν προβλεφθεί.

Επίσης, θα ήθελα να επανέλθω για μια ακόμη φορά, στο αίτημα περί ένταξης στα μέτρα στήριξης, των παραγωγών – πωλητών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής, δεδομένου ότι ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν κατά την εφαρμογή των μέτρων για απαγόρευση μετακίνησης  εκτός περιφέρειας.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και ανακοινώσεις αρμοδίων σε ΜΜΕ, δυστυχώς το εν λόγω αίτημα παραμένει μέχρι σήμερα μη αποδεκτό.

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι αναγκαίο να δοθεί άμεση λύση και στα δύο αιτήματα, καθώς τόσο ο κλάδος των ρητινοκαλλιεργητών, όσο και αυτός των αγροτών παραγωγών- πωλητών αποτελούν πυλώνα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρειά μας. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η εθνική οικονομία δέχεται ένα τέτοιο πλήγμα και η επανεκκίνησή της είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, θεωρούμε πως είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.   

Προηγούμενο άρθρο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου: «Καλύτερο του θεραπεύειν είναι το προλαμβάνειν»
Επόμενο άρθρο Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για τα ανταποδοτικά τέλη