Ειδήσεις

Δράση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαμιέων


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων ενημερώνει για τη δράση του.

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.), γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking. Οι γυναίκες φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, εφόσον πρόκειται για κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και αν κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας λειτουργεί αδιάκοπα από την 1η Ιουνίου 2013 και είναι ο 2ος Ξενώνας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που λειτούργησε πανελλαδικά. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (365 ημέρες τον χρόνο) και όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Ξενώνας έχει δυναμικότητα 20 κλινών και 2 βρεφικών κρεβατιών, στελεχώνεται από Διοικητικό προσωπικό, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Γενικό Βοηθητικό προσωπικό και Φύλακες και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:

  • Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση,
  • Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό,
  • Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο,
  • Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση,
  • Νομική στήριξη, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών,
  • Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.,
  • Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

 

Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ξενώνα ως υπηρεσία άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες που υφίστανται βία ή πολλαπλές διακρίσεις, γνωστοποιεί ότι οι φορείς προβαίνουν σε παραπομπή, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τους αρμόδιους του Ξενώνα σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα των θέσεων φιλοξενίας και τα απαραίτητα έγγραφα για την εισαγωγή των γυναικών και των παιδιών τους σε αυτόν.

Η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων εντάσσεται στην Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

Πληροφορίες:

  • E-mail Ξενώνα Λαμίας: xenonas@lamia-city.gr
  • Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας &ΑλληλεγγύηςΔήμου Λαμιέων

Φλέμιγκ και Ερ. Σταυρού, 351 31 Λαμία, τηλ. 22313 51041 (07:30-15:00)

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας

Λεωνίδου 9-11, 351 00 Λαμία, 22310 20059 (08:00-16:00)

  • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (00:00-24:00)

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λαμίας