Ειδήσεις

Διαπιστωμένες ασθένειες στην υπαίθρια ντομάτα


Ασθένειες διαπιστώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στις πρώιμες, μεσοπρόθεσμες και όψιμες καλλιέργειες τομάτας της Φθιώτιδας. Το Κέντρο εξέδωσε γεωργικές προειδοποιήσεις για τους Νομούς Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων στο οποίο αναφέρεται στις εξής περιπτώσεις ασθενειών:

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

  Διαπιστώσεις: : Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους  με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες ,μεσοπρώιμες, και όψιμες  καλλιέργειες  τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

  Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

 

 

(Tetranychus urticae)

    Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας .

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

   Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   , Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur, κ .α.

 

TUTA  ABSOLUTA

Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί  παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών. 

Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά,

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

      Λύκας Δημήτριος

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων