Ειδήσεις

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ψυχανθή


Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλουν αυτή την εποχή τις φακές και τα ρεβίθια καθώς και τρόποι αντιμετώπισης τους και συστάσεις για πρόληψη και προστασία των φυτών. Αναλυτικά:

 

ΦΑΚΕΣ

ΣΚΩΡΙΑΣΗ (Uromyces fabae, U. pisi, U. ciceris-arietini)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του. Έναρξη της σκωρίασης  έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους Νομούς Μαγνησίας   και  Λάρισας αναμένεται  και στους άλλους Νομούς.

 Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε  μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως azoxystrobin.

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Peronospora viciae f.sp. pisi)

Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου στις καλλιέργειες με φακές

Συνθήκες ανάπτυξης:Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, όταν η θερμοκρασίες κυμαίνονται από 7,5-20oC. Και όταν η σχετική υγρασία  είναι 80-90% επί 12 ώρες και η θερμοκρασία μικρότερη των 15oC. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Καταπολέμηση:Nα γίνουν  ψεκασμοί  των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων  του παθογόνου στις καλλιέργειες βίκου, μπιζελιού, φακής και άλλων ψυχανθών με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide,

 

ΘΡΙΠΑΣ

Διαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μικροί πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, μπιζελιού και μέτριοι στις όψιμες.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα  για τις καλλιέργειες  φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς  όπου υπάρχει πρόβλημα.

 

ΡΕΒΙΘΙΑ

 ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ (Liriomyza huidobrensis Liriomyza trifolii)

Oι φυλλορύκτες είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm .

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με ρεβίθια στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και στις περιοχές όπου καλλιεργούνται τα Ρεβίθια. Αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Συμπτώματα: Οι προνύμφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών

Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά την διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα:

 

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις του μπιζελιού να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Όλα τα Δελτία μας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings.html

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

Λύκας Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Ε. Καραΐσκος: Lamia Night Run... Τρέξιμο με Χαμόγελα