Ειδήσεις

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα»


Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της μοναδικής Μαρίας Κάλλας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να τιμήσει τη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας, διοργανώνει συναυλία με τους MUSICA DEL CUORE με τίτλο «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα».

Η Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων ως μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε. Σήμερα, σαράντα χρόνια από το θάνατό της, λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια και τραγική. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, η θρυλική ντίβα που έκανε και κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδέεται άμεσα με την απόλυτη υψίφωνο που σφράγισε ανεξίτηλα με τη φωνή της τον εικοστό αιώνα, εφόσον η Κάλλας από την πλευρά της μητέρας της Eυαγγελίας, κόρης του Πέτρου Δημητριάδη και της Eυφροσύνης Λούρου, καταγόταν από τη Στυλίδα.

Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 στο Ισόγειο του Περιφερειακού Καταστήματος στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία (πρώην Νομαρχία)

Ερμηνεύει το σχήμα Musica del Cuore, αποτελούμενο με τους Monica Minarelli (μεσόφωνο) Antonella Orefice (υψίφωνο) και Neville Jason Fahy (πιανίστα). Οι δυο λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας και θα ερμηνευτούν από το συνθέτη στο πιάνο και κάποια ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει η θρυλική ντίβα ταυτιστεί. Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού της ανυπέρβλητης Ντίβας, σε μορφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η σύλληψη της ιδέας και η γενική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Ιστορικού της Τέχνης Δρος Γεωργίου Κακαβά. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του σχεδιαστή Μίλτου Μπαμπανίκου και τα κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη.

Η Eίσοδος για το κοινό είναι Eλεύθερη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Α΄

-Ευριπίδου: «Μήδεια» (Αποσπάσματα)

-G.Puccini: “Vissi d’arte, vissi d’amore” (Tosca)

-P.Mascagni: “Voi lo sapete, o mamma” (Cavalleria Rusticana)

-P.Mascagni: Intermezzo (Cavalleria Rusticana)

-G.Puccini: “Quando m’en vό” (La Boheme)

-C.Saint-Saens: “Mon coeur s’ouvre a ta voix” (Samson et Delilah)

-U.Giordano: Intermezzo (Fedora)

-C.Saint-Saens: “Amour! Viens aider ma faiblesse” (Samson et Delilah

-G.Verdi: “E’ strano!-Sempre libera” (La Traviata)

-G.Verdi: Preludio Atto 3 (La Traviata)

-G.Verdi: “Addio del passato” (La Traviata)

Μέρος Β΄

-C.W.von Gluck: “J’ ai perdu mon Eurydice” (Orfée et Eurydice)

-G.Donizetti: “Spargi d’amaro pianto” (Lucia di Lammermoor)

-G.Bizet: “Seguedille” (Carmen)

-G.Bizet: Entr’acte (Carmen)

-G.Bizet: “Habanera” (Carmen)

-G.Puccini: Intermezzo (Manon Lescaut)

-V.Bellini: Introduzione-recitativo-“Casta Diva” (Norma)

-L.Cherubini/F.B.Hoffmann: “Dei tuoi figli la madre” (Medea)

(Απόσπασμα)

-N.J.Fahy: “Inno a La Divina” (Στίχοι M.Minarelli και N.J.Fahy).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες» και του Ωδείου «Εν Ωδαίς».

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην φορολόγηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ»
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας