Ειδήσεις

Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας


Με τη συμμετοχή των μελών σφραγίστηκε την Παρασκευή 7 Ιούλη στη ΛΑΡΚΟ η επιτυχία της 2ωρης στάσης εργασίας και της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Συγκολλητών – Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, παρά τις προσπάθειες, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της εταιρείας, της τοπικής διεύθυνσης και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όλοι μαζί και σε συνεννόηση μεταξύ τους, με διάφορες τακτικές επιδιώκουν να απαξιώσουν το Συνδικάτο και να αποθαρρύνουν συνολικά τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.

Το κλαδικό Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Παρά τις προσπάθειες της διορισμένης από την Κυβέρνηση Διοίκησης, της τοπικής Διεύθυνσης και του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όλοι μαζί και σε συνεννόηση μεταξύ τους, με διάφορες τακτικές επιδιώκουν να απαξιώσουν το Συνδικάτο μας και να αποθαρρύνουν συνολικά τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ,  την Παρασκευή 07/07/2017 τα μέλη μας σφράγισαν με την συμμετοχή τους την  επιτυχία της 2ωρης στάσης και της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε.

Η Διοίκηση βάζοντας μπροστά την τοπική Διεύθυνση και σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό , για να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία μας αρνήθηκε να μας δώσει στέγη που δικαιούμαστε, αρνήθηκε να συνάψει μαζί μας όπως είναι υποχρεωμένη κατάσταση προσωπικού ασφαλείας στις κινητοποιήσεις, αρνήθηκε να διευκολύνει τα μέλη μας στην Γ.Σ.

Εφόσον τα εμπόδια που έβαλαν το Συνδικάτο μας τα ξεπέρασε, έφτασαν στο σημείο της γελοιότητας. Έδωσαν εντολή στους φύλακες να ζητούν και να καταγράφουν τα ονόματα των εργαζομένων που απέργησαν και ήρθαν στην Γ.Σ. Για να απαξιώσουν την δράση μας έφτασαν στο σημείο να δίνουν στους εργολάβους αντί στους συναδέλφους, τις ωροκτυπήσεις που αιτηθήκαν να πάρουν προσωπικά, για να διεκδικήσουν από τους εργοδότες τους ένσημα και δεδουλευμένα που τους έχουν καταπατηθεί, δηλαδή τα έδωσαν σε αυτούς που τα καταπάτησαν.

Από την σύγχυση τους δεν υπολόγισαν το εξής. Οι εργαζόμενοι που δίνουν το αίμα τους ακόμη και με 42 βαθμούς κελσίου, για να πάρει παραγωγή η ΛΑΡΚΟ, που εργάζονται για αυτή την παραγωγή μέσα από το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών ή στην ίδια την ΛΑΡΚΟ,  χωρίς τριετίες, χωρίς χρήματα για τα καθήκοντα τους, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τέτοιες γελοιότητες.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Συνδικάτο μας δεν είναι εδώ για να πνίγει τα προβλήματα των εργαζομένων, ούτε να συμμετέχει σε νόθα συνέδρια δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων, μόνο και μόνο, για να έχουν καρέκλα συμβιβασμένοι «δεξιοί» και «αριστεροί» συνδικαλιστές, οι οποίοι αλληλοστηρίζονται μεταξύ τους για προσωπικά, παραταξιακά και κομματικά συμφέροντα όπως έγινε στο Ε.Κ.Π.Ε.Φ.

Το Συνδικάτο μας είναι εδώ για να ενώσει όλους τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ, για να οργανώσει όλους τους μεταλλεργάτες στον νομό, για να αναδείξει τα προβλήματα, τους υπεύθυνους και να οργανώσει την πάλη για την επίλυση τους. Σε αυτή την λογική κινήθηκε η συζήτηση και οι αποφάσεις της Γ.Σ.

Αποφασίσαμε ομόφωνα:

  • Την εκλογή επιτροπής αγώνα, που θα βοηθήσει στην καταγραφή προβλημάτων ανά τμήμα, θα βοηθήσει στο σχέδιο σύμβασης και θα συμμετέχει στις συναντήσεις. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί και δεν μπόρεσε να έρθει στην ΓΣ μπορεί να συμμετέχει στην επιτροπή.
  • Να καλέσουμε την ΛΑΡΚΟ σε συνάντηση, για την επίλυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών, τις τριετίες, τους βασικούς μισθούς, τα χρήματα των αναβαθμίσεων, τα σπίτια στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ.
  • Να πιέσουμε μαζί με το Εργατικό κέντρο Λαμίας τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΕΜΝΕ και Επ. Εργασίας, να ολοκληρώσουν και να καταγράψουν ελέγχους και παραβιάσεις που βιώνουμε.
  • Να δημιουργήσουμε σταθερό ταμείο του Συνδικάτου μας, με την συνδρομή των 5 ευρώ για τον Ιούλιο και Αύγουστο στο χέρι και την παρακράτηση 3 ευρώ  από την μισθοδοσία των μελών μας από τον Σεπτέμβριο και για κάθε μήνα, έτσι ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να λειτουργούμε και να ξεπερνάμε εμπόδια νομικής φύσεως που είναι δαπανηρά.
  • Μέχρι τέλος Αυγούστου να ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω και να πραγματοποιηθεί ΓΣ να αποφασίσουμε την συνέχεια.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Γίνετε μια προσπάθεια να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα. Απέναντι μας έχουμε τους μετόχους της ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ και ΕΘΝΙΚΗ, το ίδιο το κράτος που τους υπερασπίζεται και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό. Όλοι τους ζορίζονται απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια μας και θέλουν να την φρενάρουν.

Σε αυτή την λογική είναι ενταγμένες οι παραπάνω ενέργειες τους. Σε αυτή την λογική είναι ενταγμένη η ανακοίνωση της ΛΑΡΚΟ, που καλεί του συναδέλφους που έχουν αναβαθμιστεί να υπογράψουν καθηκοντολόγιο, την ίδια ώρα που δεν έχουν πάρει χρήματα για τις αναβαθμίσεις. Να μην υπογράψει κανείς και αν υπάρχει πίεση να καλέσετε το Συνδικάτο μας να παρέμβει. Η ΛΑΡΚΟ το κάνει αυτό γιατί είναι εκτεθειμένη απέναντι στην εργατική νομοθεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουμε καλέσει θα το καταγράψουν ως παράβαση.

Ίδη μετά την ΓΣ το ΔΣ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση, καταγγέλλοντας την τακτική της και επισημαίνοντας την ευθύνη που έχουν για τα ωφειλόμενα των συναδέλφων στους καθαρισμούς και στις συναδέλφισσες καθαρίστριες.

Συνεχίζουμε με βήματα σταθερά, προσεκτικά και προς τα εμπρός. Ότι πρόβλημα αντιμετωπίζετε, μικρό ή μεγάλο να μας το αναφέρετε έτσι ώστε να διεκδικούμε μαζί την επίλυση του. Ότι και να κάνουν, όταν εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε ενωμένοι μια γροθιά, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή και συμμετέχουμε στις  δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις,  είμαστε ανίκητοι.

Προηγούμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: Εκτός προσχολικής αγωγής το 40% των παιδιών της Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Νέα απεργία στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λάμιας