Ειδήσεις

Απονομή του «Χρυσού κλειδιού» της πόλης από το Δήμο Λαμιέων στη Σταυρούλα Πελέκη


Ήταν όλοι εκεί…Στην ανώτατη τιμητική διάκριση για τη Σταυρούλα Πελέκη, για τη μητέρα «όλων» των παιδιών, «όλων» των δημοτών, «όλης» της κοινωνίας. Στο «όνομα της αγκαλιάς» που για δεκαετίες ολόκληρες «ακούει» στο όνομα της Σταυρούλας Πελέκη, στην τιμητική εκδήλωση απονομής του «Χρυσού κλειδιού» της πόλης από το Δήμο Λαμιέων, στο κατάμεστο από τους συγγενείς, φορείς και πολίτες Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από σχετική πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της, την οραματική, ανιδιοτελή, βαθιά ανθρώπινη και πολυετή προσφορά της στα κοινά της πόλης.

Μια υψηλού συμβολισμού και ουσιαστικής σημασίας απόδοση τιμής, στη γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στα υψηλότερα ιδανικά της ζωής, για Την εκπαιδευτικό και ιεραπόστολο, με την τεράστια προσφορά στην Κοινωνία, στην Εκπαίδευση και στην Εκκλησία. Μία ακούραστη, αληθινή και πραγματική Κυρία, μία αρχόντισσα. Έναν ακέραιο Άνθρωπο, μία πραγματική δασκάλα, όχι μόνο των σχολείων που υπηρέτησε αλλά και της ζωής, με πολυσήμαντο ανθρωπιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, το οποίο προσέφερε και προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής της στον τόπο μας.

Μα, πάνω απ’ όλα, τη Μάνα.

Τη μητέρα των παιδιών του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας, που με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, αλλά με υπομονή και ανεξάντλητη αγάπη, φρόντισε για την ανατροφή περισσοτέρων από 440 κοριτσιών που βρέθηκαν κοντά της.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς το ανυπέρβλητο έργο της που ξεπέρασε τα «στενά όρια» της Λαμίας και της Φθιώτιδας και «κοσμεί» το πανελλήνιο, μια «κοινωνική και πνευματική ευεργέτιδα» δίνοντας το παράδειγμα της ταπεινοφροσύνης, της προσφοράς, της διαρκούς ανταπόκρισης και βοήθειας σε όποιον είχε ανάγκη.

Στην τιμητική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας χαιρετισμό – ομιλία απηύθυνε αρχικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, συγχαίροντας το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων για την ομόφωνη απόφαση που έλαβε για την απονομή του «Χρυσού κλειδιού», υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη ανώτατη τιμητική διάκριση της εκκλησίας προς το πρόσωπο της Σταυρούλας Πελέκη για την τεράστια προσφορά της στην κοινωνία της Λαμίας και όλης της Φθιώτιδας.

Βαθιά συγκινημένος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, τονίζοντας ότι με αισθήματα υπερηφάνειας και τιμής ως πολίτες του Δήμου Λαμιέων, με την απονομή του «Χρυσού κλειδιού» της πόλης στη Σταυρούλα Πελέκη, «καταθέτουμε» τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας, για την προσφορά και το έργο που επιτελεί στον τόπο μας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων δήλωσε χαρακτηριστικά:

«…Κάποιες φορές, αντικρύζοντας ή, ακόμα, φέρνοντας στη σκέψη μας κάποιες μορφές, τα λόγια περιττεύουν.

Τούτο συμβαίνει με την κ. Σταυρούλα Πελέκη.

Ο Οδυσσέας Ελύτης, στο έργο του «Εκ του πλησίον», υμνεί τη μητέρα γράφοντας:

«….Κι ένα τέταρτο μητέρας

αρκεί για δέκα ζωές,

και πάλι κάτι θα περισσέψει,

που να το ανακράξεις

σε στιγμή μεγάλου κινδύνου…»

Και, στο πρόσωπό σας κ. Πελέκη, ανακαλύπτουμε το νόημα των στίχων…

H  «μάνα», σαν έννοια στην Ελλάδα, κατείχε ανέκαθεν μια υψηλή θέση στα ιδεώδη της ελληνικής κοινωνίας: σύμβολο, συχνά, της αυτοθυσίας και της  καρτερίας, η οποία έχει περάσει από την πεζή πραγματικότητα, σε μια υψηλότερη σφαίρα ιδανικών.

Η εικόνα της «μάνας» είναι πολύμορφη. Χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της αγάπης και την ομορφιά της συγγνώμης και αποτελεί την βάση της ανθρώπινης ζωής και ευτυχίας. Όλα τα στάδια της ζωής μας έχουν μέσα το όνομα της μάνας, σαν  φυλακτό.

Σκέφτεστε κάτι διαφορετικό για την κ. Σταυρούλα Πελέκη;

Αναμφίβολα όχι.

Τρυφερή μητέρα σμήνους παιδιών, είναι το άρωμα της κοινωνίας μας, όχι μόνο της τοπικής.

Αποτελεί τη διάψευση των ειδώλων της ανέσεως, ένα έμπρακτο κήρυγμα ότι το πνεύμα νικά την ύλη και η θέληση υπερισχύει των φυσικών δυσκολιών, πραγματώνοντας αδιάλειπτα από τη μέρα που εγκαταστάθηκε στη Λαμία μας, το ουσιώδες νόημα της ανιδιοτέλειας και της γενναιοδωρίας.

Η παρουσία της για όλους όσοι ζούμε στη Λαμία αποτελεί πηγή εσωτερικής ευδαιμονίας, έμπνευσης, σεβασμού και αγάπης.

Οι αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο πρόσωπό σας, αποτελώντας φωτεινό φάρο και πρότυπο για όλους μας.

Κυρία Σταυρούλα,

Δεν επιθυμώ να μακρυγορήσω με λόγια που μπορεί να ακούγονται ευφάνταστα και τυπικά. Εξάλλου, οι λέξεις είναι φτωχές και η στιγμή πολύ πλούσια.

Ανέκαθεν γνωρίζαμε όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά και όλοι όσοι ήλθαμε κοντά σας, πως οι πράξεις είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ευγνωμοσύνης.

Σας βεβαιώνουμε, ως Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η στήριξή μας καθ’ οιονδήποτε τρόπο, θα είναι συνεχής.

Το μόνο που επιθυμούμε από εσάς, είναι να φροντίζετε την υγεία σας, ώστε να μας χαρίζετε διαρκώς ετούτο το χαμόγελο και ετούτο το βλέμμα, τα οποία γαληνεύουν τις ψυχές όχι μόνο των κοριτσιών σας, αλλά όλων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος Λαμιέων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, τιμά το πρόσωπο της κ. Σταυρούλας Πελέκη, με την απονομή του χρυσού κλειδιού της πόλης της Λαμίας.

Η τιμή που σήμερα η πόλη μας και ο Δήμος μας απευθύνει στην κ. Σταυρούλα Πελέκη, δεν έχει καμία αμφιβολία πως αντανακλά ευθέως στην ίδια την πόλη και τους πολίτες της.

Εξάλλου, η σημασία των αποφάσεων Αρχών και φορέων για απονομή τιμητικών διακρίσεων, δεν εξαρτάται μόνο από την εμβέλεια του τιμώμενου προσώπου αλλά και από τα μηνύματα που οι αποδίδοντες την τιμή επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από την απονομή των διακρίσεων.

Και τα μηνύματα αυτά εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2023 από όλους μας τιμώντας τη μάνα, και, ενόψει της επερχόμενης Γιορτής της Μητέρας για το 2023, που έχει καθιερωθεί η 14η Μαΐου 2023.

Είχε προηγηθεί στις  30 Ιανουαρίου όταν και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών τίμησε την Σταυρούλα Πελέκη  με την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής στην αφιέρωσή της και στην ανεκτίμητη προσφορά της στην κοινωνία και στην Εκκλησία. Τότε ο Μητροπολίτης μας εξέφρασε και σχετική παράκληση  προς το Δημοτικό μας Συμβούλιο,  ο Δήμος Λαμιέων, να απονείμει το «χρυσό Κλειδί της πόλεως» στην κ. Πελέκη, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου της εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Λαμίας.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, θεωρώ ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας να απονείμει την ύψιστη τιμητική διάκριση της Τοπικής Αρχής στην κ. Σταυρούλα Πελέκη, επιβεβαιώνει την ομοψυχία και το αίσθημα ευθύνης που διέπει όλους τους δημοτικούς συμβούλους της Λαμίας και ερμηνεύει εμπράκτως τον κοινό αγώνα για την ανάδειξη του καλού στην πόλη μας.

Με αισθήματα υπερηφάνειας και τιμής, επομένως, ως δημότες του Δήμου Λαμιέων, θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να σας εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας, για την προσφορά και το έργο που επιτελείτε στον τόπο μας.

Για όλη τη Λαμία αποτελείτε πηγή έμπνευσης και αγάπης, ανατρέφοντας πρέσβειρες αγάπης, παραμένοντας φάρος φωτεινός για όλες και όλους.

Ας κρατήσουμε τη λέξη «μαζί» και ας συνεχίσουμε το έργο μας.

Σας ευχαριστώ θερμά…».

Ακολούθησε ένα συγκινητικό, βίντεο – συνέντευξη από τον αδελφό της Σταυρούλας Πελέκη, Διονύσιο Πελέκη που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, αναφερόμενος με ταπεινότητα στο πολυσήμαντο έργο της και η συγκλονιστική ομιλία της Μαριάμ Φονιά για τη «μάνα – σύμβολο», ενός από τα πολλά «πνευματικά παιδιά» της που το μεγάλωσε σαν μια «βιολογική» μητέρα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια η Δημοτική Παιδική – Νεανική Χορωδία του Δήμου Λαμιέων χαιρέτισε μουσικά την εκδήλωση και ακολούθησε ένα αφιέρωμα «ύμνος» μέσα από την προσωπική αφήγηση της Σταυρούλας Πελέκη για την «αποστολή» της, τη «διακονία» της, την ίδια της τη ζωή που «επέλεξε να στερηθεί και να τη ζήσει μέσα από τις ζωές όλων αυτών που αγκάλιασε παντονινά».

Λίγο πριν τη λήξη της τελετής και την απονομή του «Χρυσού κλειδιού» η Σταυρούλα Πελέκη μέσα σε κλίμα συγκίνησης τόνισε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια η αναγνώριση του ταπεινού της έργου αλλά κυριότερα η «ικανοποίηση» που αισθάνεται όλα αυτά τα χρόνια για την δημιουργία μιας μεγάλης «οικογένειας» που απόλαυσε την αγάπη της, τη φροντίδα και τη στοργή της μέσα στην «απέραντη αγκαλιά» της. Αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας αλλά και το Δήμο  Λαμιέων για την απονομή  αυτή υπογράμμισε: «Αυτό το κλειδί της πόλης θέλω  να το πάρω  απόψε και να το προσφέρω σε αυτους τους ευλογημένους και ξεχωριστούς ανθρώπους  αυτής της πόλης , τους κατοίκους της Λαμίας. Σε αυτούς πραγματικά ανήκει. Είναι οι άγιοι Λαμιώτες, όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ οι γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι του τόπου μας, συνάνθρωποι μας, άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινότητας, άλλοι και επώνυμοι και επιφανείς, κληρικοί και λαϊκοί, άντρες και γυναίκες, όλοι τους συγκινήθηκαν από το έργο της αγάπης μας και μας συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως υλικά και πνευματικά».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός που απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Γιώργος Κυροδήμος που ανέγνωσε και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Μπεσλεμές, Δημήτρης Τζούφλας, Δημήτρης Ρίζος, Κώστας Αναστασίου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τον Πολιτισμό Ευμορφία Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σταυρογιάννης, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων, λοιποί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, λοιπές τοπικές αρχές και πλήθος πολιτών.

 

Προηγούμενο άρθρο Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης επιθεώρησαν έργα, δράσεις και επενδύσεις