Ειδήσεις

Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Για το έτος 2021 το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (“Reimagine.Recreate.Restore”).

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δράση με θέμα:

  • Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας, LIFE11 NAT/GR/1014 https://www.foropenforests.org/el/.
  • Συμμετέχει στην εκπόνηση του προγράμματος με θέμα Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IPAdaptInGR–Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. https://www.adaptivegreece.gr/el-gr/
  • Συμμετέχει στην ολοκλήρωση της δράσης σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Ασωπού
  • Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στην περιοχή του Αλιβερίου.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, τόσο ο υπερπληθυσμός του πλανήτη, όσο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ικανοποίηση των αναγκών μας κατατείνουν σε ένα “άγριο κυνήγι” των πλουτοπαραγωγικών πηγών και σε μια αδηφάγο κατανάλωση των πρώτων υλών, που δεν είναι υπερβολή να το περιγράψουμε: “τρώμε από την ίδια τη σάρκα μας“.

Χαραμάδα ελπίδας συνιστά η γνώση της Παγκόσμιας Κοινότητας ότι, η παραπάνω διαπίστωση περιγράφει μια πορεία αυτοκαταστροφής, που πρέπει να ανακοπεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των ηγεσιών ανά την υφήλιο (Πολιτικές, Πνευματικές, Οικονομικές κ.α.) εντείνουν τον παγκόσμιο διάλογο και αναζητούν τόσο τα ικανά θεσμικά πλαίσια, όσο και εκείνους τους μηχανισμούς και τα κατάλληλα νέα τεχνολογικά εργαλεία για ένα πράσινο και βιώσιμο πλανήτη.

Ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, κατ’ αναλογία των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, στεκόμαστε ενεργά και παραγωγικά προσηλωμένοι στον παραπάνω στόχο.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΗΛΙΑΣ Γ. ΚΥΡΜΑΝΙΔΗΣ

Προηγούμενο άρθρο Σε 19 συλλήψεις οδήγησαν οι στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος