Ειδήσεις

Έναρξη των λατρευτικών εκδηλώσεων της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων


Από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 18/03, εν μέσω πανδημίας, οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, οι οποίες θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή. Σε απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση τελέστηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών η Ιερά Παράκληση των Φθιωτών Αγίων ενώπιον των Ιερών Λειψάνων, που φυλάσσονται στο Σκευοφυλάκειο του Ιερού Επισκοπείου. Το Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσαν οι Καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κκ Ευθύμιος Τσούμας και Ανάργυρος Βλάχος.

Προ της απολύσεως, ενώπιον των Ιερών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε δέηση υπέρ του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων των υπό της φοβεράς πανδημίας του κορωνοϊού, δοκιμαζομένων αδελφών ανά την οικουμένη.

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, με αφορμή την εναρκτήριο αυτή Ακολουθία των εορταστικών εκδηλώσεων της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Οι συνθήκες, τις οποίες διάγουμε τα τελευταία δύο εκκλησιαστικά έτη δυστυχώς δεν μας έδωσαν τη χαρά και δεν μου έδωσαν και προσωπικά τη χαρά να γιορτάσω ως τώρα την εορτή των Φθιωτών Αγίων με τον τρόπο που εορταζόταν ή με τον τρόπο που θα ήθελα ή ονειρευόμουν.

Παρά ταύτα όμως οι Άγιοι,  οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν και εν ζωή στην αφάνεια, αλλά και μετά το μαρτύριο και την κοίμησή  τους στην αφάνεια μέχρι η Χάρις του Θεού να φανερώσει τα Ιερά τους Λείψανα,  την αγιαστική  τους Χάρη σε ταπεινές και ευλογημένες ψυχές,  μας έχουν μάθει ότι «η δύναμις του Θεού εν ασθενεία τελειούται», μας έχουν  μάθει ότι η δύναμις του Ευαγγελίου δεν βρίσκεται στον θόρυβο και στην ισχύ,  αλλά βρίσκεται στην ταπεινή και ιλαρή προσευχή, στην αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, στην θυσιαστική διακονία και κυρίως στην απάρνηση την μαρτυρική και σταυρική του εαυτού μας. Διότι όλοι οι Άγιοι τους οποίους τιμούμε  και των οποίων ζητούμε την πρεσβεία και επικαλούμεθα την ικεσία δεν έκαναν τίποτα άλλο στη ζωή τους παρά ένα και μοναδικό πράγμα: να θέτουν εις  μαρτύριο οι ίδιοι πρώτα τον εαυτό τους και μετά να είναι εξ αυτού του λόγου ικανοί να αντιμετωπίσουν, να υποστούν και να «απολαύσουν» το μαρτύριο των ανθρώπων του κόσμου τούτου.  Για αυτό και η ημέρα του μαρτυρίου, ιδιαίτερα των μαρτύρων, αλλά και της κοιμήσεως των μαρτύρων της συνειδήσεως, των Οσίων,  είναι ημέρα γενεθλίων για τους ίδιους αλλά και ημέρα γενεθλίων και εορτής για την Εκκλησία.

Το παράδοξο όμως και συγχρόνως  τόσο δυνατό είναι,  ότι η μνήμη του θανάτου ενός Αγίου ή μίας Αγίας δεν είναι αφορμή λύπης ή στεναχώριας, αλλά αφορμή χαράς πανηγύρεως και δοξολογίας,  είναι γεγονός Αναστάσεως και ανεξάρτητα από τις συνθήκες, οι οποίες μπορεί να συντρέχουν σε μία συγκεκριμένη περίσταση μέσα στην κοινωνία, η δύναμη της αγιαστικής Χάριτος των Αγίων ξεπερνά τα σχήματα αυτού του κόσμου, ξεπερνά τα μέτρα αυτού του κόσμου και τις συνθήκες αυτού του κόσμου  και οι χριστιανοί πάντοτε εορτάζουν τους Αγίους. Τίποτα δεν μπορεί να τους δυσκολέψει και τίποτα δεν μπορεί να τους εμποδίσει.

Εορτάζουμε φέτος την επέτειο των 200 ετών από την εθνική μας Παλιγγενεσία και αξίζει πραγματικά να σκεφτούμε ότι 400 χρόνια σκλαβιάς και περισσότερο σε μερικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, αιώνες ολόκληροι σκλαβιάς και παρά ταύτα δεν στάθηκαν εμπόδιο να μην τιμηθεί η μνήμη των Αγίων μέσα στα χρόνια εκείνα τα  μαύρα και τα δύσκολα χρόνια με συνθήκες αντίξοες,  τραγικές. Οι  προπάτορές μας εόρταζαν τις μνήμες των Αγίων και δεν τις εόρταζαν απλώς πανηγυρικώς αλλά κατέφευγαν στα  συναξάρια τους, αφενός μεν για να μάθουν γράμματα, να κρατήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αφετέρου δε για να εμψυχωθούν,  να ενισχυθούν,  να έχουνε πρεσβευτές, αλλά και οδηγούς και «καπεταναίους» στην ελευθερία.

Έτσι και εμείς σήμερα που βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες μέσα στην πανδημία της ανελευθερίας, μέσα στην πανδημία της αγωνίας, με τα πολλά ερωτηματικά, μέσα στην πανδημία με την οσμή του θανάτου, και πάλι η καρδιά μας μπορεί να εορτάσει τους Αγίους έστω και με αυτές τις συνθήκες,  μπορεί να τιμήσει τους Αγίους κλείνοντας γόνυ καρδίας και γόνυ σώματος, όπου κι αν βρίσκεται κάνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το βράδυ, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, μετά την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών και ώρα 21:30 μ.μ., πάλι στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα τελέσει Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 στις 09:00 π.μ. το πρωί, θα μεταφερθούν με αυτοκινητοπομπή τα Ιερά Λείψανα των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και αμέσως θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών  και ακολούθως θα διανεμηθεί το Άγιο Έλαιο στους πιστούς, οι οποίοι θα προσέλθουν κάνοντας χρήση της δυνατότητας μετακίνησης για ατομική προσευχή (sms 6)

Προηγούμενο άρθρο 82 πρόστιμα στη Στερεά Ελλάδα για παράβαση των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821