Ειδήσεις

Έκανε την εμφάνισή του ο πυρηνοτρήτης στις ελιές


Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές σύμφωνα με συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναρτήσει η Υπηρεσία μας. Παρατηρούνται ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς μεγέθους άνω των 2 χιλ. της ποικιλίας ελιάς «Κονσερβολιάς» και αναμένονται εκκολάψεις προνυμφών στις πρώιμες περιοχές μετά από επώαση 4-5 ημερών.

Το χρόνο ψεκασμού μας τον καθορίζει ο πληθυσμός του πυρηνοτρήτη, το ποσοστό της καρπόδεσης και το ποσοστό προσβολής (εναποθέσεις αυγών) σε δείγματα καρπών.

Καταπολέμηση: Συνιστάται ψεκασμός κάλυψης:

  • Παραλιακές και άλλες πρώιμες περιοχές: Από 28 Μαϊου – 31 Μαϊου
  • Ενδιάμεσες περιοχές (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης): Από 01-04 Ιουνίου
  • Όψιμες περιοχές: Από 05–08 Ιουνίου

Με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά των προνυμφών σε συνδυασμό με ένα καλό διαβρέκτη, όπως Χλωρπυριφώς μεθύλ(διάφορα σκευάσματα),Πυρεθρινοειδή (Δελταμεθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Μπέτα-συφλουθρίν, Πυρεθρίνς, διάφορα σκευάσματα), Θιακλοπρίντ+Δελταμεθρίν, Θιαμεθοξάμ+Λάμδα Συαλοθρίν, Φοσμέτ, Σπινετοράμ (Delegate 250 wg). Ο ψεκασμός να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.).

Για την ποικιλία «Καλαμών» η περίοδος του ψεκασμού μετατίθεται κατά μία εβδομάδα από τις ανωτέρω ημερομηνίες. Σε περίπτωση που μετά τον ψεκασμό σημειωθεί βροχόπτωση ή έχουμε υψηλούς πληθυσμούς και υψηλό ποσοστό εναπόθεσης αυγών στους καρπούς συνίσταται να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά από 10 ημέρες, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και να εναλλάσσονται ανάλογα με την ομάδα δράσης που ανήκουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να τηρούνται αυστηρά σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες χρήσης των  φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Να χρησιμοποιούνται μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα.

 

Μ.Ε.Αντ/ρχη Π.Ε. Φθιώτιδας

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ

Βιολόγος – Ιχθυολόγος M.Sc.

με A΄ βαθμό

Προηγούμενο άρθρο Έκθεση Αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαγεωργίου
Επόμενο άρθρο Χρηματοδότηση 250.000,00 € στο Δήμο Μακρακώμης για συντήρηση οδικού δικτύου