Ειδήσεις

Εγκαίνια της έκθεσης παρουσίασης των προτάσεων των συμμετεχόντων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση των πλατειών Ελευθερίας, Λαού και Διάκου


Μπροστά στη μεγαλύτερη ανάπλαση των τριών πλατειών Ελευθερίας, Λαού και Διάκου στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται πλέον η πόλη της Λαμίας, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της αξιολόγησης των προσχεδίων μελετών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Τα σχέδια – προτάσεις των μελλοντικών παρεμβάσεων του εμβληματικού αυτού έργου στον «πυρήνα» του πολεοδομικού ιστού παρουσιάστηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την ανάπλαση των πλατειών Ελευθερίας, Λαού και Διάκου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλέκος Κοντόπουλος.

Η έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν τα τρία πρώτα βραβεία, οι δυο αντίστοιχες εξαγορές αλλά και προτάσεις των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, αποτελεί την «πρώτη απεικόνιση» και προσέγγιση του σχεδιασμού αλλά και το όραμα των αρχιτεκτόνων και κυρίως του Δήμου Λαμιέων για τον ανασχεδιασμό των τριών πλατειών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις διατηρώντας όμως και την ιστορικότητα όλων των σημείων.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Τζούφλας, Δημήτρης Μπεσλεμές, Δημήτρης Ρίζος, ο αναπληρωτής του Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας Τάκης Συλεούνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλίας Κεφαλάς και οι αντιπρόεδροι Βαγγέλης Δαμακόπουλος και Θανάσης Καρκάνης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Σπύρος Σκλάβος, η πρώην Βουλευτής Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και φυσικά αρχιτέκτονες μηχανικοί και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος που έδωσε το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν δημιουργικά για να αποτυπωθεί το πρώτο αποτέλεσμα και οι πρώτες «εικόνες» από το σχεδιασμό των πλατειών που θα προσδώσει νέα ταυτότητα στους δημόσιους χώρους του ιστορικού κέντρου της πόλης. Παράλληλα εξέφρασε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να «μεταμορφώσει» τις πλατείες Ελευθερίας, Λαού και Διάκου, να τις αναβαθμίσει αισθητικά και περιβαλλοντικά, δίνοντας στη Λαμία την ταυτότητα μιας σύγχρονης, φιλόξενης για τους ανθρώπους της, ευρωπαϊκής πόλης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων δήλωσε χαρακτηριστικά: «……Για πρώτη φορά μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια, ο Δήμος μας ολοκλήρωσε τη διαδικασία του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη μας.

Οι κεντρικές πλατείες της πόλης μας, ως κατεξοχήν δημόσιος χώρος, αντηχούν πολλαπλά μηνύματα: κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, όλα φορτισμένα συναισθηματικά. Αποτελούν «υποδοχείς ζωής» με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ως τόπος παρουσίας, περισυλλογής και συναναστροφής.

Η πορεία τους συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης και το μετασχηματισμό της μέσα στο χρόνο, γι’ αυτό και ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος, αποτυπώνοντας κάθε φορά το πνεύμα κάθε εποχής.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προστάτευσε και ικανοποίησε τον σκοπό του έργου της ανάπλασης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον άξιων και αναγνωρισμένων Αρχιτεκτόνων οι οποίοι συμμετείχαν σ’ αυτόν.

Οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Ειδικής πενταμελούς κριτικής επιτροπής και της Οικονομικής Επιτροπής πιστοποιούν την επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και όλους τους φορείς της πόλης για τη συνεργασία μας, τους διαγωνιζόμενους για τη συμμετοχή τους και τα στελέχη του Δήμου μας για τη κοπιώδη προσπάθειά της στην όλη διαδικασία.…».

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε τουριστικά ακίνητα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο 6 συλλήψεις για διάπραξη κλοπών, εντός ορίων αυτοφώρου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας