Ειδήσεις

Συμμετοχή του Δήμου Λοκρών στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»


Στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Σαμπρίνα Τσάκωνα Τβισς και η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Βασιλική Ανέστη.

 

Το συνέδριο ανέδειξε σύγχρονες πρακτικές για τη διοίκηση, την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, μέσα από παρουσιάσεις και ανταλλαγή καλών πρακτικών από όλη τη χώρα. Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τόσο τη φυσική όσο και την υβριδική συμμετοχή, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η αναπτυξιακή δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας που ενισχύουν η ΔΕΘ-HELEXPO και η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης, το οποίο φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλικής οικονομίας «FORWARDGREEN», που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την έκθεση «RENEWABLEENERGYTECH».

 

Ο Δήμαρχος Λοκρών συμμετείχε ως ομιλητής στην Πρώτη Θεματική Συνεδρία με θέμα «Περιβάλλον», στη Β’ Ενότητα: «Φυσικές Καταστροφές και Πολιτική Προστασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρουσιάζοντας τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση κρίσεων και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Ζεκεντές αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές κρίσεις που αντιμετώπισε ο Δήμος Λοκρών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των πολιτών και στην άμεση διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

 

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε:

  • τη μεγάλη πυρκαγιά στον Θεολόγο και τον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ τον Αύγουστο του 2021, όπου η άμεση κινητοποίηση του Δήμου και ο συντονισμός με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες οδήγησαν σε ασφαλή εκκένωση του οικισμού και αποφυγή απωλειών ανθρώπινων ζωών,
  • την υγειονομική κρίση Covid-19 στη Μαλεσίνα το 2021, όπου ο Δήμος σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία προχώρησε σε άμεσες παρεμβάσεις και μαζικούς ελέγχους, συμβάλλοντας στον περιορισμό της διασποράς,
  • καθώς και την κακοκαιρία «Ελπίδα» τον Ιανουάριο του 2022, που προκάλεσε εκτεταμένες χιονοπτώσεις και σημαντικές ζημιές σε υποδομές, με τον Δήμο να κινητοποιεί άμεσα μηχανισμούς για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την υποστήριξη των κατοίκων.

 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λοκρών κατά την τοποθέτησή του:

«Στη διάρκεια της θητείας μου στον Δήμο Λοκρών κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές καταστάσεις που έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Τα παραδείγματα αυτά αποτελούν πολύτιμα μαθήματα για το μέλλον. Η ανθεκτικότητα μιας πόλης χτίζεται μέσα από σχέδια πρόληψης, ισχυρούς μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, συνεργασία όλων των θεσμών και, κυρίως, την εμπιστοσύνη των πολιτών

 

Παράλληλα, ενεργό συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου είχε και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Λοκρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», κ. Σαμπρίνα Τσάκωνα Τβισς, η οποία συντόνισε την Τέταρτη Θεματική Συνεδρία με τίτλο «Κοινωνία – Πολιτισμός – Αθλητισμός: Δράσεις πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ».

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε ότι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και οι κοινωνικές δράσεις δεν αποτελούν απλώς συμπληρωματικές πολιτικές για τους Δήμους, αλλά βασικούς πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμμετοχή των πολιτών και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

 

Τέλος, ο κ. Ζεκεντές υπογράμμισε ότι η παρουσία του Δήμου Λοκρών στο συνέδριο αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας από όλη τη χώρα, καθώς και ενεργής συμμετοχής στον διάλογο για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η συμμετοχή μας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” δίνει στον Δήμο Λοκρών τη δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις που αφορούν τη σύγχρονη διοίκηση και τη λειτουργία των Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα, όπως ο νέος κώδικας αυτοδιοίκησης, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και πολιτικές που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο Δήμος Λοκρών συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιδιώκοντας την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με σημαντικά συμπεράσματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία πιο ανθεκτικών, βιώσιμων και σύγχρονων πόλεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Δημοτική Αρχή καλωσορίζει θερμά τους δύο νέους υπαλλήλους στη μεγάλη οικογένεια του Δήμου Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου στο έργο αποκατάστασης ζημιών της ΔΕΥΑ Λαμίας στην περιοχή του Σταυρού