Ειδήσεις

Ο πυρηνοτρήτης απειλεί τις ελιές – Οδηγίες αντιμετώπισης


Διαπιστώσεις: Στις περισσότερες περιοχές ολοκληρώνεται η καρπόδεση, παρατηρείται μειωμένη σε σχέση με την ανθοφορία & ανομοιόμορφη καρπόδεση στην ποικιλία Κονσερβολιά. Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου ξεκίνησε στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές σύμφωνα με τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναρτήσει η Υπηρεσία μας και παρουσιάζει αυξητική πορεία κυρίως στην Ανατ. Φθιώτιδα . Παρατηρούνται ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς μεγέθους άνω των 3 χιλ. της ποικιλίας ελιάς «Κονσερβολιάς» και αναμένονται εκκολάψεις προνυμφών στις πρώιμες περιοχές μετά από επώαση 4-5 ημερών. Το χρόνο ψεκασμού θα μας τον καθορίσει ο πληθυσμός του πυρηνοτρήτη, το ποσοστό της καρπόδεσης και το ποσοστό προσβολής (εναποθέσεις αυγών) σε δείγματα καρπών.

Καταπολέμηση: Συνιστάται ψεκασμός κάλυψης. Ενδεικτικές ημερομηνίες:

– Παραλιακές και άλλες πρώιμες περιοχές: Από 4 – 7 Ιουνίου

– Ενδιάμεσες περιοχές (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης): Από 8 – 11 Ιουνίου

– Όψιμες περιοχές : Από 12 – 15 Ιουνίου

Με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά των προνυμφών σε συνδυασμό με ένα καλό διαβρέκτη, όπως Acetamiprid (Ακεταμιπριντ), Πυρεθρινοειδή (Δελταμεθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, διάφορα σκευάσματα), Σπινετοράμ. Ο ψεκασμός να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.). Για την ποικιλία «Καλαμών» η περίοδος του ψεκασμού μετατίθεται κατά μία εβδομάδα από τις ανωτέρω ημερομηνίες. Σε περίπτωση που μετά τον ψεκασμό σημειωθεί βροχόπτωση ή έχουμε υψηλούς πληθυσμούς και υψηλό ποσοστό εναπόθεσης αυγών στους καρπούς συνίσταται να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά από 10 ημέρες, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και να εναλλάσσονται ανάλογα με την ομάδα δράσης που ανήκουν. Η επανάληψη του ψεκασμού είναι αναγκαία και λόγω της ανομοιομορφίας στην καρπόδεση που παρατηρείται την φετινή περίοδο. Η επέμβαση αυτή είναι αποτελεσματική και κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά και τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς του δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα και δεν έχει ακόμη αρχίσει να ωοτοκεί στους καρπούς. Οι ελαιοπαραγωγοί που στα κτήματά τους παρατήρησαν προσβολές από το Γλοιοσπόριο τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία του ελαιόκαρπου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να τηρούνται αυστηρά σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Να χρησιμοποιούνται μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα.

 

Η Αν. Προϊστάμενη της Διεύθυνσης

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΚΑΝΗ

Γεωπόνος M.Sc.

Με Α ΄βαθμό

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 9 ατόμων στο Δήμο Καμένων Βούρλων
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Στυλίδας