Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Φθιώτιδας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Φθιώτιδας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των καλλιεργειών τους.
- ΣΤΟΧΟΙ
Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της ΠΕ Φθιώτιδας για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
- ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Καρπόδεση – Κρίσιμο Στάδιο:
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο καρπόδεση 50% και άνω
Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την επιταχυνόμενη ανάπτυξη.
Πράσινο Σκουλήκι (Helicoverpa armigera):
Η πτήση της γενεάς Ιουλίου ολοκληρώθηκε (κορύφωση: 20 Ιουλίου).
Έγιναν στοχευμένοι ψεκασμοί όπου ήταν αναγκαίο.
Αναμένεται η πτήση Αυγούστου.
Ρόδινο Σκουλήκι (Pectinophora gossypiella):
Κατά τόπους υψηλές συλλήψεις ενηλίκων ⟶ παρατηρούνται προσβεβλημένα καρύδια και ροζέτες.
- ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Πράσινο Σκουλήκι:
Τακτικός έλεγχος καρποφόρων οργάνων (κορυφές φυτών).
Όριο επέμβασης:
≥ 4 μικρές προνύμφες / 100 φυτά ή
≥ 1 προνύμφη ανά 1,5μ. γραμμής.
Ρόδινο Σκουλήκι:
Παρακολούθηση καψών κάθε 2-3 ημέρες.
Όριο επέμβασης:
o 5–8 προνύμφες / 100 καρύδια ηλικίας 2 εβδομάδων (διαγώνιος δειγματοληψία).
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την
ετικέτα.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α ) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου.
Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και παντός χειρισμού στην καλλιέργειά τους.
Επισημαίνεται ότι, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης και χημικής ομάδας κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας σε αυτό.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (καταστήματα γεωργικών εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας κ.α.) και οι βαμβακοπαραγωγοί που πιθανόν να εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας.
ΜΕΑ
Η Αν. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ.& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αικατερίνη Καρκάνη
Γεωπόνος M.Sc.