Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Φθιώτιδας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Φθιώτιδας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των καλλιεργειών τους.
- ΣΤΟΧΟΙ
Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της ΠΕ Φθιώτιδας για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
- ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κατά το παρόν χρονικό διάστημα, το μεγαλύτερο ποσοστό των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της άνθησης και της καρπόδεσης. Οι καλλιεργητικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την πρόοδο της καλλιέργειας, ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξής της.
Από το δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκατασταθεί για την παρακολούθηση του πληθυσμού της Helicoverpa armigera, καταγράφονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ακμαίων της πρώτης γενιάς. Οι συλλήψεις αυτές υποδεικνύουν την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην εμφάνιση των προνυμφών της γενιάς του Ιουλίου. Η συνεχής παρακολούθηση των πληθυσμών είναι απαραίτητη για την έγκαιρη λήψη στοχευμένων μέτρων φυτοπροστασίας.
Αναφορικά με το ρόδινο σκουλήκι (Pectinophora gossypiella), σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας παρατηρήθηκαν αυξημένες συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων), γεγονός που υποδηλώνει ενδεχόμενη αυξημένη δραστηριότητα. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι συλλήψεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η παρακολούθηση του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχιστεί με έμφαση στις περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα.
- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Οι παρούσες συνθήκες ευνοούν την πρόοδο της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση για την παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών, ιδίως της Helicoverpa armigera και του Pectinophora gossypiella. Συνιστάται στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και να συμβουλεύονται τις τοπικές γεωπονικές υπηρεσίες για πιθανές επεμβάσεις φυτοπροστασίας.
- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ
Η Υπηρεσία μας συνιστά στους βαμβακοπαραγωγούς από το στάδιο της ανθοφορίας και μετά, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 3 – 4 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα, τυχόν εντομολογικές προσβολές ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Τα κατώτατα όρια επέμβασης ανά εχθρό :
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: 6-8 προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή χρηστικά μία (1) νεαρή προνύμφη ανά γραμμικό μέτρο φυτών.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Αν μετά από τον επιτόπιο έλεγχο προκύπτουν προσβολές σε ποσοστό άνω του 20% προσβεβλημένων λουλουδιών, τότε και μόνο θα πρέπει οι 3 παραγωγοί να προβούν σε χημικό ψεκασμό. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνιστάται στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε ψεκασμούς.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α ) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου.
Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Προτείνεται η αποφυγή επαναλαμβανόμενης χρήσης του ίδιου εντομοκτόνου για περισσότερες από δύο εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο., ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης και χημικής ομάδας κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας σε αυτό.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (καταστήματα γεωργικών εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας κ.α.) και οι βαμβακοπαραγωγοί που πιθανόν να εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας.
ΜΕΑ
Η Αν. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤ. ΟΙΚΟΝ.& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αικατερίνη Καρκάνη
Γεωπόνος M.Sc.