- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Ψηφίδες Ποιμαντικών δράσεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με κλιμάκιο συνεργατών του επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να λάβουν την πατρική του ευχή και ευλογία για μια σειρά από κοινωνικοπρονοιακές δράσεις,  οι οποίες άλλες ήδη υλοποιούνται και άλλες πρόκειται να υλοποιηθούν στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος και οι συνεργάτες του, επισκέφθηκαν  τις Κεντρικές Εγκαταστάσεις του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  όπου είχαν πολύωρη συνάντηση με τον Διευθυντή του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και τους συνεργάτες του, σχετικά με τη σύναψη συνεργασίας και εκπόνησης κοινών φιλανθρωπικών δράσεων μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος με τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν το πρότυπο «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» στο Μοσχάτο.

Την Τρίτη 9 Ιουνίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μετέβη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου, όπου ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού συμπολίτου μας  Νικολάου Πανόπουλου και απηύθυνε λόγο επιστηρικτικό και παρηγορητικό προς την οικογένεια, τους συγγενείς  και τους συγχωριανούς του μακαριστού.

Αμέσως μετά,  συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρόεδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου,  επισκέφθηκε και προσεκύνησε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Κυριακής Μοσχοχωρίου, το οποίο βρίσκεται στην παραποτάμια κοιλάδα του Σπερχειού  και ενημερώθηκε για την πλούσια ιστορία του Παρεκκλησίου και τις περαιτέρω ανάγκες ευπρεπισμού του.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου το πρωί, με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, και κατόπιν αιτήματος του Διοικητού της Μονάδος Καυσίμων Ραχών της Πολεμικής Αεροπόριας Σμηναγού Ιωάννη Φράγκου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραϊδος Στυλίδος Πανοσιολ.  Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, μετέφερε στο στρατόπεδο την Ιερά Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προκειμένου το προσωπικό της Μονάδος, τα Στελέχη και οι Σμηνίτες να την προσκυνήσουν και να λάβουν την Χάρη του Προστάτου της Αεροπορίας.

Στην σύντομη δέηση όπου ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος, παρευρέθησαν και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ενώ ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας, με πυρήνα την διακονία του ανθρώπου, μεταξύ Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως μετέβη στην πόλη της Στυλίδας, όπου είχε μια επί τόπου συνεργασία και επικοινωνία για θέματα της Ανατολικής Φθιώτιδος με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Σανίδα, τη Δήμαρχο Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Σεβασμιώτατος ιδιαίτερα επεσήμανε το ενδιαφέρον του για την στήριξη των τεσσάρων Ιερών Μονών της Μητροπόλεως στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδος, οι οποίες αποτελούν ένα ισχυρό πνευματικό δίκτυο και ενισχύουν το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου.

Ακολούθως ο  Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελο της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Αχλάδι Φθιώτιδος, προκειμένου να συναντήσει και να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο που επί τέσσερεις σχεδόν δεκαετίες, στάθηκε στο πλευρό του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού, την Γερόντισσα Χαριτίνη.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε ιδιαίτερα δεκτός με αγάπη και σεβασμό από τη Γερόντισσα Χαριτίνη και είχε την δυνατότητα για μια όμορφη, περιεκτική και πνευματική επικοινωνία.

Το βράδυ της 10ης Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών επισκέφθηκε και πάλι τα ορεινά της Ανατολικής Φθιώτιδος και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, όπου και παρέστη συμπροσευχόμενος στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελέσθηκε στο Ιστορικό Καθολικό της Μονής,  επί τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα και  Βαρθολομαίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έγινε δεκτός με θέρμη από τον νέο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και Πρωτοσύγκελο της Ιεράς  Μητροπόλεως μας Πανοσιολ.  Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και παρέμεινε μέχρι τέλους στην Ιερά Αγρυπνία,  όπου και ευχήθηκε πατρικά και αγαπητικά στον εορτάζοντα Ηγουμενοσύμβουλο της Ιεράς Μονής, Ιεροκήρυκα της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Διευθυντή του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λαμίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση.

          Την Πέμπτη 11 Ιουνίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτουργήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Άμπλιανης Λαμίας, όπου τιμήθηκε ιδιαίτερα  η μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού, μιας και στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού υπάρχει Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά, μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το Θείο Λόγο, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά, σε σχέση μάλιστα με την σύγχρονη συζήτηση για τη σχέση της επιστημονικής κοινότητας με την πίστη και την Εκκλησία.

Συνάντηση συνεργασίας πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουνίου στο γραφείο του στις Εγκαταστάσεις του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λαμία, σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς  και για άλλα τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για το ίδιο θέμα ο Σεβασμιώτατος είχε επίσης συνεχείς επικοινωνίες με τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτιο Σερέτη.

Ο Σεβασμιώτατος για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τον κ. Φώτιο Σερέτη για την προσφορά επαρκούς υγειονομικού υλικού για τις δομές φιλοξενίας και πρόνοιας της Μητροπόλεως.

Επίσης το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος εδέχθη επίσκεψη στο γραφείο του, από την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της ιδιαιτέρας Πατρίδος του, του Ν. Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Ο Σεβασμιώτατος εδέχθη με πολλή χαρά την κ. Τελιγιορίδου και για αρκετή ώρα είχαν μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για  επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε δύο Βαπτίσεις, κατόπιν προσκλήσεως των οικογενειών. Το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καινουρίου και το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Προυσιωτίσσης Βαρδατών, ευλογώντας τα νεοφώτιστα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και προσφέροντας στους οικείους λόγο κατηχητικό και εποικοδομητικό και πατρικές ευχές.

 Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του χωριού Άγιος Στέφανος Δομοκού,  στον οποίο και ωμίλησε ερμηνεύοντας το γραφικό Παλαιοδιαθηκικό λόγιο:  «καὶ ἔσεσθε ἅγιοι, ὅτι ἅγιος ἐγὼ» (Λευιτ. 20.7).

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν: ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του χωριού, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων.

Αύριο το πρωί, τη Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γαρδικίου, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Γαρδικίου, το οποίο ευρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις νοτιοδυτικές πλαγιές της οροσειράς των Βαρδουσίων, στα όρια με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,  στεφανωμένο από απαράμιλλης ομορφιάς ελατόδασος, το χωριό με τους λίγους κατοίκους, το οποίο όμως αποτελεί το σταυροδρόμι που ανταμώνουν οι Νομοί Φθιώτιδος – Ευρυτανίας- Φωκίδος και Αιτωλοκαρνανίας.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) και μέσω Διαδικτύου, καθώς και από Τηλεοράσεως μέσω  του  Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» και παγκοσμίως μέσω του Δορυφόρου της Hellas Sat.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί ποιμαντικώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου Σπερχειάδος.