Το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας & Κέντρων Υγείας για τα προβλήματα που τους απασχολούν


Tags |

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύτηκε, επί της ουσίας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κατάφερε τελικά να διχάσει την υγειονομική κοινότητα και να μεγιστοποιήσει το αίσθημα της αδικίας σε πολλές ειδικότητες εργαζομένων. Παράλληλα, εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, παρουσιάζεται το φαινόμενο, υγειονομικοί που δεν έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς, να αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε τμήματα που υφίστανται άλλοι εργαζόμενοι που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό.

Οι αυξήσεις στο συγκεκριμένο επίδομα για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων στην Υγεία, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε δύσκολες συνθήκες, αφού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η αγοραστική αξία των μισθών έχει υποστεί τεράστια μείωση το τελευταίο έτος.

Ακόμη, από τους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, εξαιρούνται πολλές ειδικότητες εργαζομένων (πχ διοικητικοί, ιατροί-με ειδικό μισθολόγιο-, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό σε υπηρεσίες πληροφορικής και στις τεχνικές υπηρεσίες πχ ελαιοχρωματιστές) παρά τις αποφάσεις και τα μέτρα (πχ υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας, αναστολή εργασίας), που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορούσαν ανεξαιρέτως το σύνολο των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι οι υγειονομικές δομές αποτελούν έναν αμιγώς ανθυγιεινό χώρο εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλο το προσωπικό (εργαζόμενοι που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών) .

 

Επίσης υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατηγοριοποίηση, ως προς το επίδομα, συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, το νοσηλευτικό προσωπικό τοποθετείται στην Ά κατηγορία (200 ευρώ μεικτά/μήνα) ενώ οι Μαίες, οι τραυματιοφορείς και οι βοηθοί θαλάμου τοποθετούνται στη΄Β κατηγορία (165 ευρώ μεικτά/μήνα). Οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) εργαζόμενοι με ειδικότητα μεταφορέα ασθενών από την Ά κατηγορία (150 ευρώ μεικτά/μήνα) στην οποία τοποθετούνταν με το προηγούμενο σχετικό νομικό πλαίσιο, τώρα τοποθετούνται στην΄Β κατηγορία (165 ευρώ μεικτά/μήνα-αύξηση 15 ευρώ). Κατά τον ίδιο τρόπο πολλές ειδικότητες εργαζομένων είτε υποβιβάζονται σε κατώτερες κατηγορίες (πχ τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, παρασκευαστές, (ΔΕ) χειριστές εμφανιστές ακτινολογικών εργαστηρίων) είτε τοποθετούνται σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που βρίσκονταν μέχρι την έκδοση της νέας ΚΥΑ όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της τεχνικής υπηρεσίας. Αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες και τα τμήματα εργασίας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ίδιες.

 

Τον Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί ένα προσχέδιο της ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση του εν λόγω επιδόματος. Τότε είχαμε προβάλει στα συναρμόδια υπουργεία και στους βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας, τις ενστάσεις μας για το προαναφερόμενο ζήτημα καθώς και τις σχετικές διεκδικήσεις μας.

 

Από ότι φάνηκε από την πρόσφατη έκδοση της τελικής ΚΥΑ , η πολιτική ηγεσία δεν έλαβε υπόψη της ενστασεις και τις διεκδικήσεις μας. Αγνόησε όλους αυτούς που κατά την περίοδο της πανδημίας τους χειροκροτούσε και τους χαρακτήριζε «ήρωες».

 

Η προεκλογική περίοδος κρίνεται από τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους (στελέχη, υποψήφιοι βουλευτές) ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς για να παρουσιάσουν τον σχεδιασμό και τις επιδιώξεις τους και να τους γνωστοποιηθούν διάφορα ζητήματα.

 

Θεωρούμε ότι τα γενικότερα προβλήματα στις πρωτοβάθμιες (Κέντρα Υγείας) και δευτεροβάθμιες υγειονομικές δομές (Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας) του Ν. Φθιώτιδας είναι, γνωστά στα πολιτικά κόμματα και δυστυχώς, διαχρονικά. Επίσης, γνώστες είναι οι πάγιες διεκδικήσεις και τα βασικά αιτήματα των υγειονομικών, όπως είναι: α) να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στις οικονομικές τους απολαβές β) να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα β) να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γ) να μονιμοποιηθεί το προσωπικό με διάφορες σχέσεις εργασίας (επικουρικό, Ο.Α.Ε.Δ ) και δ) να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες και να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας-Πρόνοιας.

 

Πιστεύουμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους είχαν την ευκαιρία να δώσουν λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας. Παρόλα αυτά η κατάσταση αποδεικνύει ότι οι ασκούντες πολιτική εξουσία δεν φείδονται λόγων αλλά έργων.

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Στερεάς Ελλάδας (ελλείψεις-αποχωρήσεις προσωπικού, χαμηλές οικονομικές απολαβές, δύσκολες συνθήκες εργασίας, κόπωση)  και για το νέο τρόπο (ΚΥΑ) αναδιάρθρωσης της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αποφάσισε (Συνεδρίαση Δ.Σ. 27-4-2023) ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Δ.Σ του Σωματείου με εκπροσώπους (στελέχη, υποψήφιους βουλευτές) όλων των πολιτικών κομμάτων.

 

ΤΟ Δ.Σ