- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας για το υπό διαβούλευση Master Plan της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Η αξιοποίηση και ανάπτυξη του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει εδώ και αρκετά χρόνια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για 1η φορά σήμερα, παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον πολύπαθο χώρο της ΠΕΛ, όπως όλη η κοινωνία απαιτούσε.

Πεποίθησή μας είναι ότι το υπό διαμόρφωση σχέδιο θα πρέπει να υπηρετήσει 3 βασικές προοπτικές:

1ον Να έχει κοινωνικό/ανταποδοτικό χαρακτήρα,

2ον Να προσδώσει αναπτυξιακό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή &

3ον Να αναπτύξει δράσεις εμπορικής/επιχειρηματικής εκμετάλλευσης

Ως προς το 1ο ζήτημα, η ΠΕΛ οφείλει να δώσει ελεύθερο χώρο στους πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, λειτουργώντας 365 ημέρες το χρόνο, να ενισχύσει το αίσθημα της κοινωνικής ευημερίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης με αρκετούς θύλακες πρασίνου στην επένδυση, προσφέροντας ηθική ικανοποίηση μέσα από ένα τόσο εμβληματικό και φιλόδοξο έργο, το οποίο θα πορεύεται παράλληλα με τη συνεισφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ως προς το 2ο ζήτημα, οι 9 τομείς χρήσης που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση master plan προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στο ευρύτερο σχέδιο & οι παρεμβάσεις που προτείνονται αλλάζουν την εικόνα όλου του χώρου στην είσοδο της πόλης και μέσα στον αστικό ιστό αυτής προς όφελος όλων των κατοίκων. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί για την υλοποίηση της επένδυσης στη χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ με παράλληλη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος & στην υιοθέτηση έξυπνων ενεργειακών συστημάτων με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν οφείλουν να είναι ήπιας παρέμβασης & να εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο, ο χώρος να αναβαθμιστεί με συστήματα εκμετάλλευσης ηλιοφάνειας & χρήση γεωθερμίας. Οι δομές που θα κατασκευασθούν μπορούν να προκύψουν μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που θα προβλέπει τη δημιουργία περίοπτων/σύγχρονων εμβληματικών κτιρίων, επιδιώκοντας τη λειτουργικότητα και την αξιοποίηση των μοντέρνων δομικών υλικών σε συνδυασμό με την αναζήτηση μιας «ενιαίας ταυτότητας». Το βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑΛ στην πόλη μας αποτελεί μία καλή πρακτική/οδηγό καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα δημόσια βιοκλιματικά και ενεργειακά αυτόνομα κτίρια που διαθέτουμε στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τον τομέα χρήσης «Εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα», πρότασή μας είναι το Επιμελητήριο Φθιώτιδας να έχει τη δική του θέση στο χώρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αφού η ΠΕΛ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπορικό στοιχείο της Λαμίας & αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Επιμελητηρίου.

Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού ανάπτυξης, που θα προωθεί, θα προβάλλει και θα αναδεικνύει το επιχειρηματικό πνεύμα. Πιστεύουμε σε ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, εγκατεστημένο στο φυσικό του χώρο, στην ΠΕΛ, όπου θα αναπτύσσονται πολύπλευρες δράσεις στήριξης του επιχειρείν ενεργοποιώντας τα ΚΥΕΠΙΧ (Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων), μέσω της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου, τόσο για τις ίδιες επιχειρήσεις όσο και για το επιμελητήριο και τις λοιπές εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να διασυνδέσουμε την εκπαίδευση/κατάρτιση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας στηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις και προωθώντας δυναμικές και startup εταιρίες. Προσδοκούμε την μετεξέλιξη του Επιμελητηριακού θεσμού ως μηχανισμού ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα της επόμενης περιόδου, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Με την μετεγκατάσταση του Επιμελητηρίου στην ΠΕΛ, αποδεσμεύουμε παράλληλα ένα σύγχρονο κτίριο στο κέντρο της Λαμίας, το οποίο μετά και την ανακαίνισή του θα παραδοθεί στους πολίτες ως ένας νέος χώρος, πολυλειτουργικός, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε επαγγελματία, νέου επιχειρηματία, με σύγχρονες αίθουσες συνεδριάσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων. Ένας χώρος που θα λειτουργεί με ανταποδοτικά οφέλη για τα μέλη μας, αναπτύσσοντας δράσεις ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, λέσχη επιχειρηματιών, χώρος φιλοξενίας νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δημιουργώντας μια σύγχρονη business center δομή.

Σημαντικό ζήτημα επίσης, όπως αναφέρεται και στο master plan είναι ότι, οι βασικές λειτουργίες της ΠΕΛ διατηρούνται & ο εμπορικός χαρακτήρας του χώρου εκσυγχρονίζεται καθώς προβλέπεται η φιλοξενία εκθεσιακών γεγονότων σε ενιαίο χώρο συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ. Άλλωστε, δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί η εμπειρία & η φήμη των 50 ετών που φέρει ως παρακαταθήκη ο συγκεκριμένος χώρος, που κατά το παρελθόν αποτελούσε ένα σημαντικό οικονομικό/εμπορικό γεγονός για την περιοχή. Ο νέος αναβαθμισμένος εκθεσιακός χώρος, εκμεταλλευόμενος τις νέες τεχνολογίες καθώς και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα η οποία ήρθε για να μείνει, μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, υιοθετώντας σύγχρονα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκού επιπέδου.

Ως προς το 3ο ζήτημα και εξίσου σημαντικό, χρειάζεται με συγκεκριμένη στρατηγική η ΠΕΛ να λειτουργήσει ως μηχανισμός αύξησης του τοπικού εισοδήματος, παραγωγής πλούτου για την τοπική/περιφερειακή οικονομία, προσέλκυσης επισκεπτών/πελατών & δημιουργίας κουλτούρας «συνειδητοποιημένου επισκέπτη» με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας σε περιοχές της Φθιώτιδας & της Στερεάς Ελλάδας.

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, μέσα από την πολύπλευρη της δραστηριότητα η ΠΕΛ να αναπτύξει δράσεις για άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα με την ανάδειξη των ποιοτικών – πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ωφελώντας δυναμικά την τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι 9 τομείς χρήσης που προτείνονται, συνδυαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «κυψέλες» & «υποδοχείς» επισκεπτών δημιουργώντας νέες ανάγκες στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Ιδιαιτέρως σημαντικό ως προς τα παραπάνω, η προσθετική & πολλαπλασιαστική ισχύς του πλέγματος δράσεων που θα αναπτυχθούν ως προς τον εμπορικό /οικονομικό ιστό της πόλης, υποβοηθώντας ουσιαστικά το τοπικό επιχειρείν, την τοπική οικονομία και κοινωνία, & όχι λειτουργώντας ανταγωνιστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της πόλης.

Στο υπό διαβούλευση σχέδιο θα μπορούσαν να προβλεφθούν δράσεις για: την παροχή υπηρεσιών τουρισμού ποιότητας (με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό & φυσικής ευεξίας), θεματικές εκδηλώσεις συνδεδεμένες με την περιοχή, φιλοξενία & διοργάνωση επιχειρηματικών γεγονότων, πραγματοποίηση οικονομικών & επιχειρηματικών forum, θεσμοθέτηση γεγονότων, επισκέψιμοι πολυχώροι με συγκεκριμένη δομή, διαδραστικό πάρκο θεματικής ψυχαγωγίας, δομές νέων τεχνολογιών & ψηφιακών δράσεων, υποστήριξη δράσεων νεολαίας & γυναικείου επιχειρείν κτλ.

Κρίσιμα ζητήματα υλοποίησης

Ως προς τη χρηματοδότηση: Για να πάρει «σάρκα & οστά» ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο, απαιτείται η μόχλευση όλων των διαθέσιμων πόρων & των πηγών χρηματοδότησης εθνικών, ιδιωτικών & κοινοτικών.

Δεδομένα:

Γίνεται αντιληπτό ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατεύθυνση της μέγιστης απορρόφησης και αξιοποίησης των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου & να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες άντλησης των κεφαλαίων υλοποίησης της επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση η τελική μελέτη θα αποτυπώσει, θα ενσωματώσει & θα τεκμηριώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τις πηγές της.

Ως προς τη βιωσιμότητα: Απώτερος σκοπός είναι η επανεκκίνησή της ΠΕΛ με συσπείρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, προκειμένου να καταστεί δυναμικός & σύγχρονος πολυχώρος της Κεντρικής Ελλάδας & μοχλός προώθησης της οικονομίας. Χρειάζονται προσεγμένες κινήσεις, ρεαλιστική απεικόνιση του επιχειρηματικού σχεδίου, σαφές σχέδιο και ξεκάθαρη στόχευση, αναλυτική τεχνοοικονομική προσέγγιση, ώστε  να παραδοθεί ένα σημαντικό έργο – μια λειτουργικά και οικονομικά ενεργή επένδυση λειτουργώντας 365 ημέρες το χρόνο – που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας της Στερεάς Ελλάδας

Ως προς το σχήμα υλοποίησης της επένδυσης: Η διαβούλευση με την κοινωνία & όλους τους φορείς είναι προαπαιτούμενο για να επιλεγεί η βέλτιστη λύση & το σχήμα το οποίο θα «ηγηθεί» της επένδυσης. Πρώτα όμως θα συναποφασίσουμε τί θέλουμε να κάνουμε και έπειτα το πώς και με ποια μορφή.

Πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι το νέο αυτό φιλόδοξο σχέδιο δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του και να μαραζώσει, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Η φιλοξενία του Ράλι Φθιώτιδας & ιδιαιτέρως του Ράλι Ακρόπολις – όπου τα φώτα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού θα στραφούν στη Στερεά Ελλάδα – είναι η απαρχή αξιοποίησης & αναβάθμισης του συγκεκριμένου χώρου.

 

Για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Ηλ. Κυρίτσης