Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Πολιτισμού με Χρ. Σταϊκούρα και Δημάρχους από τη Φθιώτιδα


Tags |

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιουλίου τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου, Δομοκού Χαράλαμπου Λιόλιου, Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ, Μακρακώμης Γεώργιου Χαντζή και Στυλίδας Ιωάννη Αποστόλου.

Στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν στην Υπουργό ζητήματα που είχαν ανακύψει κυρίως μετά τις συναντήσεις εργασίας που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας με τις δημοτικές αρχές.

  1. Ως προς τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Λαμιέων, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επιβεβαίωσε την προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής των Θερμοπυλών, τόσο με έργα τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατομ. ευρώ, όσο και με πράξεις συνολικά της Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της περιοχής.
  • Το έργο «Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης – ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών», είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί κατά 45%, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (TAA).
  • Το έργο «Αποκατάσταση και στερέωση τείχους Φωκέων στον αρχαιολογικό χώρο Θερμοπυλών», με χρηματοδότηση επίσης από το ΤΑΑ, θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Ο Δήμος Λαμιέων θα δημοπρατήσει τα έργα «Αναβάθμιση και εμπλουτισμός εκθεσιακού περιεχομένου Κέντρου ΙστορικήςΕνημέρωσης Θερμοπυλών», και «Αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Ιστορικής ΕνημέρωσηςΘερμοπυλών», με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020.
  • Για το Κάστρο Λαμίας, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025, θα εισαχθεί προς συζήτηση στο ΚΑΣ, το MasterPlanπου κατέθεσε ο Δήμος Λαμιέων, για περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του Κάστρου.
  • Συζητήθηκε η σημασία του πρόσφατου χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του σιδηροδρομικού σταθμού Καρυάς, στη Μοσχοκαρυά Λαμίας. Βρισκόμαστε στη φάση της υπό εξέλιξη παραχώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση και έκθεση του χώρου.
  1. Ως προς τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Δομοκού:
  • Προωθείται το Κέντρο Ιστορίας και Γεωμυθολγίας Όθρυος, για το οποίο γνωμοδότησε θετικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στις 26 Μαρτίου 2025και ζητήθηκε και η συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, που αξιολογείται θετικά.
  • Κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς και τεχνών Δήμου Δομοκού «Έλλην». Η πρόταση για ίδρυση στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Δομοκού, αξιολογείται επί της αρχής θετικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας του κ. Σταϊκούρα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο αναζήτησης του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου.
  • Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Μελιταίας MELAP. Ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου, ώστε να επεκταθεί η Προγραμματική Σύμβαση για το Πρόγραμμα για τουλάχιστον επιπλέον 5 έτη, που θα δρομολογηθεί.
  • Ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου, για να εγκριθεί η μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου του πρώην Θεραπευτηρίου Δομοκού, ώστε να λειτουργήσει ως νέο Δημαρχείο, κάτι που θα εξετάσει το Υπουργείο σύντομα.
  1. Ως προς τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Λοκρών, συζητήθηκε εκτενώς η υποβολή της πρότασης «Ανάδειξη και ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Κύνου» στις Λιβανάτες, προϋπολογισμού 2,8 εκατομ. ευρώ.Βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουμε νεότερες εξελίξεις, σύμφωνα με την Υπουργό, που αξιολογεί θετικά την προοπτική ανάδειξης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού σημείου.

  1. Ως προς τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Μακρακώμης:
  • Ως προς τον ΙΝ Αγίου Δημητρίου Μαυρίλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας ξεκίνησε την επικαιροποίηση αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης για την αποκατάσταση του κηρυγμένου μνημείου του μεταβυζαντινού ναού στο Μαυρίλο. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος του έτους και θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου.
  • Ως προς το μνημείο του ΙΝ Αγίου Νικολάου Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας έχουν ήδη υλοποιήσει σειρά εργασιών. Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση εκπόνησης μελέτης από τον Δήμο, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Με την ολοκλήρωσή της, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης.
  • Η παραδοσιακή άρδευση με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2022.

Αυτή την περίοδο, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, προετοιμάζεται διεθνής υποψηφιότητα για την εγγραφή στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO). Την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία έχουν στηρίξει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

  1. Ως προς τα θέματα που αφορούν τον Δήμο Στυλίδας:
  • Η ύπαρξη σημαντικών ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένου τουμακεδονικού τάφου, στον Αχινό, που προέκυψαν κατά την εκτέλεση έργων στην περιοχή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε απαλλοτριώσεις, ώστε να μπορέσει να κάνει επεμβάσεις. Έχει εξασφαλισμένους πόρους για τον σκοπό αυτό. Αν οι διαδικασίες εξελιχθούν ομαλά, οι απαλλοτριώσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2026, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.

  • Η συντήρηση και ανάδειξη της γέφυρας της Αγίας Μαρίνας.

Την Παρασκευή αναμένεται αυτοψία από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιες μελέτες απαιτούνται να εκπονηθούν. Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το κόστος των μελετών και να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησής τους. Συμφωνήθηκε επίσης, η συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

  • Το Κάστρο Πελασγίας (Αρχ. Λάρισα Κρεμαστή).

Το Κάστρο είναι εντελώς ανεξερεύνητο αρχαιολογικά, οπότε απαιτεί μεγάλης έκτασης ανασκαφική έρευνα. Τίθεται υπόψη του προγραμματισμού του Υπουργείου, καθώς και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενος στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας Κυβέρνησης και των Δήμων, ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και Δημάρχους της Φθιώτιδας, με τους οποίους είχαμε αναπτύξει σχετικές συνεργασίες. Στόχος, η ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής μας, η ενίσχυση των τοπικών δράσεων πολιτισμού, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών για ένταξη έργων σε προγράμματα χρηματοδότησης. Η συνεργασία αυτή αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.»