Ογκολογική Κλινική με Ακτινοθεραπεία: Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο


Tags |

Επισκέφτηκα σήμερα, για ακόμη μία φορά, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, και είχα συνάντηση εργασίας με τις Διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου, προκειμένου να συντονίσουμε και να επιταχύνουμε τα επόμενα βήματα της πολύ σημαντικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής με Ακτινοθεραπεία στην πόλη μας.

Μία εμβληματική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας για τη Φθιώτιδα, που δρομολογείται με μεθοδικότητα, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις Υγειονομικές Διοικήσεις της περιοχής μας τους τελευταίους, αρκετούς μήνες.

Προς επιβεβαίωση αυτής της μεθοδικής και συστηματικής συνεργασίας:

1ον. Στις 16 Ιανουαρίου 2020, στα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, δημοσιοποίησα την πρόθεση δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

2ον. Στη συνέχεια, οι Διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου της πόλης μας, σε συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, προχώρησαν στην τροποποίηση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Αυτή αφορά την ένταξη νέων Τμημάτων (Πυρηνικής Ιατρικής, Ακτινοθεραπείας και Χημειοθεραπείας), καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων ιατρών του Ε.Σ.Υ. και κλάδων Π.Ε. Νοσηλευτών.

Η τροποποίηση του Οργανισμού εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (29 Σεπτεμβρίου 2021).

3ον. Στις 9 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών.

Ανακοινώθηκε η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου, και υπήρξε επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, για την ωρίμανση του έργου.

4ον. Στις 26 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, της Διοίκησης & στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και των Διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ & του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, για τη δρομολόγηση ένταξης χρηματοδότησης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

5ον. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει πως το έργο θα ενταχθεί στο επόμενο «πακέτο» επενδύσεων του Ταμείο Ανάκαμψης, και η χρηματοδότηση θα είναι – αρχικά –16 εκατομμύρια ευρώ.

Μόλις 20 μέρες μετά, στις 13 Οκτωβρίου 2021, δημοσιοποιείται η έγκριση της ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα, σε επικοινωνία και πάλι με το ΤΑΙΠΕΔ, δρομολογήσαμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, το συγκεκριμένο έργο – μεταξύ άλλων –  να περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Επενδύσεων.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στο ΤΑΙΠΕΔ να υπογράψει σύμβαση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, εντός του προσεχούς τριμήνου.

Οι παρεμβάσεις που κατέθεσα, το χρονικό που ανέπτυξα, και οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα πως όταν υπάρχει όραμα, σχέδιο, επιμονή, σκληρή δουλειά και συνεργασία, επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, προχώρησαν, το Φεβρουάριο του 2020, στην υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιο-φαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% από το 24% και το 13% αντίστοιχα.

Προχωρούμε με ισχυρή πολιτική βούληση, συντεταγμένα με τους θεσμικούς μας ρόλους και λίγες κουβέντες, στην ταχεία υλοποίηση του έργου.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με μεθοδικότητα, σεμνότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία, ώστε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα όλων των συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η άθροιση εν πορεία και άλλων δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν επί της ουσίας, είναι καλοδεχούμενη και ωφέλιμη.