- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Νέες περιοχές της Φθιώτιδας στις αποζημιώσεις του Ιανού

Το Υπουργείο Οικονομικών, εντοπίζοντας σχετικό κενό στη διαδικασία οριοθέτησης περιοχών που πλήττονται από θεομηνίες και περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προχώρησε στη νομοθέτηση νέας διαδικασίας, τροποποιώντας τον ν.4797/2021.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προβλέφθηκε η δυνατότητα οριοθέτησης με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σε περιπτώσεις που παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνία αλλά δεν οριοθετούνται με τη διαδικασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 18/01/2021 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανό και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών της Φθιώτιδας που, ενώ επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, δεν είχαν ως σήμερα οριοθετηθεί, εντάσσοντας έτσι στη διαδικασία επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών αυτών.

Οι περιοχές αυτές που αναφέρονται στην ΚΥΑ είναι:

Για τον Δήμο Δομοκού: Δομοκός, Πουρνάρι, Αχλαδιά, Λεύκα, Πετρωτό, Μαντασιά, Νεοχώρι, Νέο Μοναστήρι, Βελεσιώτες, Γαβράκια, Εκκάρα, Θαυμακό, Σοφιάδα, Ξυνιάδα, Ομβριακή, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Κορομηλιά, Μακρυρράχη, Παναγία, Περιβόλι.

Για τον Δήμο Λαμιέων: Κόμμα, Σταυρός, Κωσταλέξη, Καλαμάκι, Μοσχοχώρι, Βαρδάτες, Δαμάστα, Ηράκλεια.

Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε η διαδικασία αποζημίωσης για τους πληγέντες συμπολίτες μας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.