- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο» διοργανώνεται στο πλαίσιο της 80ης επετείου του εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας την Παρασκευή και το Σάββατο 25 – 26 Νοεμβρίου 2022. Διοργανωτές, όπως και στο σύνολο των εκδηλώσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- τμήμα Φθιώτιδας και οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η ιστορικός Δρ Βασιλική Λάζου και την επιμέλεια προγράμματος η προϊσταμένη των ΓΑΚ, κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη.

Είναι η πρώτη φορά που στη Λαμία φιλοξενείται επιστημονικό συνέδριο τέτοιας κλίμακας για την εθνική αντίσταση. Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.  Συμμετέχουν 43 ομιλητές και ομιλήτριες ανάμεσα τους καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες Ιστορίας, οι οποίοι σε έξι συνεδρίες θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στη νίκη των συμμάχων στο Β παγκόσμιο πόλεμο, την οργάνωση της επιχείρησης της ανατίναξης, την αποτύπωση του γεγονότος στα βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά αρχεία, τη σχέση της Αντίστασης με τους Βρετανούς, και τη συμμετοχή του κλήρου. Παράλληλα θα παρουσιαστούν ζητήματα μνήμης της εθνικής αντίστασης, η ιστορία των επετειακών εορτασμών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την εθνική αντίσταση.  Ξεχωριστή μνεία θα γίνει για το ιστορικό μονοπάτι 11 σημείων που ακολούθησαν οι σαμποτέρ από τη σπηλιά της Στρώμης ως τη γέφυρα. Την κεντρική ομιλία με θέμα “Η Αντίσταση και οι εχθροί της” θα κάνει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία των Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης  η 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Συνολικά 14 Μουσεία Εθνικής Αντίστασης παρουσιάζουν το περιεχόμενο και τις δράσεις τους. Ξεχωριστή συνεδρία θα υπάρχει για τους συλλόγους που δρουν υποστηρικτικά στη δράση των Μουσείων και σε συλλόγους μνήμης της Ε.Α.

Ευελπιστούμε ότι τόσο το συνέδριο όσο και η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης να είναι η απαρχή της πανελλήνιας δικτύωσης και συντονισμένης δράσης όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται για τη διάδοση των αγωνιστικών μηνυμάτων της Εθνικής Αντίστασης.

 

 

Η πρόεδρος του Σωματείου                                                                        Η Προϊσταμένη του

«Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης»                                                                                Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας

 

 

Δρ Βασιλική Λάζου                                                                                         Σοφία Βακιρτζηδέλη, ΜΑ