- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Γ. Κοτρωνιάς: Συμπεράσματα τηλεδιάσκεψης με ΕΒΕ

Ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθ. Κυρίτση συμμετείχε χθες σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα : «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης – συζήτηση & ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά» .

 

     Η συζήτηση ήταν άκρως εποικοδομητική και έγινε από το βουλευτή η καταγραφή των κύριων σημείων των θεμάτων που συζητήθηκαν και των παρατηρήσεων-προτάσεων των συμμετεχόντων προκειμένου στη συνέχεια αυτά να αποσταλούν προς το Επιμελητήριο και να προωθηθούν από το βουλευτή στα αρμόδια Υπουργεία.

 

     Τα σημεία-παρεμβάσεις στα οποία επικεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες, όπως καταγράφηκαν, ήταν τα εξής :

 

  1. Η αναβολή – αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων ή η ρύθμιση πληρωμής με δόσεις, όπως και η επιστρεπτέα προκαταβολή, κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο του 2021, αλλά σίγουρα το 2022, θα συσσωρευθούν και θα γονατίσουν τις επιχειρήσεις. Πρέπει να μην επιστραφούν, συσσωρεύονται και πνίγουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους παρόχους ενέργειας ΔΕΗ και τις ρυθμίσεις, σε σχέση με τις υποχρεώσεις.

Σύνηθες είναι να μπαίνει κάποιος σε ρύθμιση, να δίνει μερικές δόσεις και μετά, υπό το βάρος των τρεχουσών νέων οφειλών, να αδυνατεί να συνεχίσει.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο το συσσωρευμένο χρέος, γιατί το 2022 οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε τραπεζικό δάνειο.

  1. Ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός δεν είναι αντικατάσταση του χαρτιού με οθόνες υπολογιστή, αλλά αλλαγή διαδικασιών, απλούστευση και διασύνδεση.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε με το νέο έτος ηλεκτρονικές τιμολογήσεις και ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό, το 2021 λόγω κορωνοϊού, θα πρέπει να ξεκινήσει προαιρετικά, παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η επάρκεια και η ταχύτητα του internet.

  1. Λόγω έλλειψης προσωπικού μάλλον, οι ΔΟΥ κάνουν συνολικό φορολογικό έλεγχο στις επιχειρήσεις στο τέλος της πενταετίας. Παρά τις 48 δόσεις (που πρέπει να γίνουν 120 δόσεις), οι προσαυξήσεις σε περιπτώσεις παρατυπιών φτάνουν από 40 έως 80% και είναι άδικο γιατί η καθυστέρηση του ελέγχου γίνεται με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας. Επειδή ο έλεγχος πρέπει να κλείνει κάθε χρόνο, προτείνεται ένα σύστημα σαν της Δανίας, όπου λογιστής και υπάλληλος (τύπου ορκωτού) κλείνουν την χρήση.
  2. Η πολυφωνία από πλευράς Κυβέρνησης στην ενημέρωση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο αιφνιδιασμός των επαγγελματιών από εξαγγελλόμενα μέτρα, οι υπαναχωρήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα αυτά, δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι η πανδημία ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς.
  3. Λόγω κορωνοϊού, παρατηρούνται προβλήματα επικοινωνίας με ΟΑΕΔ Λαμίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία μένει αναπάντητη. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και έλεγχος.
  4. Το click away δεν είναι πανάκεια, αντίθετα θα συσσωρεύσει κόσμο έξω από τα καταστήματα (οι δε επαγγελματίες πρέπει να αγοράσουν και ασύρματα POS).

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναπτυχθεί σε βάρος του κλασσικού αλλά συμπληρωματικά.

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με τήρηση των κανόνων αυστηρά, άλλωστε η Φθιώτιδα έδειξε το καλοκαίρι ότι μπορεί να το κάνει με επιτυχία.

  1. Η εξαγγελία Γεωργιάδη για επιδοτήσεις 60.000.000€ για αγορά σομπών υγραερίου για τους εξωτερικούς χώρου, πρέπει να αντικατασταθεί με την επιδότηση του υγραερίου, αφού οι συσκευές δίνονται δωρεάν.
  2. Περαιτέρω ενίσχυση των Περιφερειών για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση λόγω COVID, ύψους 25.000.000€ για την μικρές επιχειρήσεις που πρέπει να φτάσει τα 100.000.000€ και διευκολύνει τους επαγγελματίες τα χρήματα να δίνονται από την Περιφέρεια.
  3. Αδυναμία των μεταφορέων να συναντήσουν τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κ. Καραμανλή.

Υποβάθμιση των χερσαίων μεταφορών.

Να προβλεφθεί μείωση των τελών κυκλοφορίας και να καταβάλλονται σε δόσεις, αφού τα οχήματα δεν κινούνται ούτως ή άλλως.

Η Δ/νση Συγκοινωνιών να στελεχωθεί με νέους υπαλλήλους γιατί έχει μεν 17, εκ των οποίων όμως οι 7 είναι αξιόμαχοι και αποτελεσματικοί.

Οι εγκαταστάσεις της Δ/νσης να διαμορφωθούν κατάλληλα (στέγαστρα, χώροι εξετάσεων – ταξινόμησης).

  1. Να δημιουργηθεί ακατάσχετος λογαριασμός επιχειρήσεων σε ύψος ανάλογο του κύκλου εργασιών (τζίρου), ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος των 1200€, αφού πρέπει να πληρώνονται προμήθειες της επιχείρησης.
  2. Να ενημερώνονται γρήγορα οι Τράπεζες για την εφαρμογή του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, γιατί ενώ το Κράτος επιδοτεί το 90% της δόσης του δανείου, δεν ενημερώνονται έγκαιρα οι Τράπεζες, οι οποίες απαιτούν από τον δανειολήπτη όλο το ποσό της δόσης, με φόβο να κοκκινήσει το δάνειό του.
  3. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής να στείλει την εγκύκλιο στις ΔΟΥ για την ρύθμιση σε δόσεις όσων την έχασαν (ψήφισε σχετικά ήδη η Βουλή).
  4. Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Να συμπεριληφθούν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν στις αρχές του 2019 και όχι μόνο όσες λειτουργούσαν το 2018.
  5. Να γίνει κρατική παρέμβαση σε NOVA, COSMOTE κλπ, μιας και τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά χωρίς έσοδα για την κάλυψη των συνδρομών.