Ειδήσεις

Φθιώτιδος Συμεών: Η σημερινή επέτειος μου να είναι αρχή μετανοίας


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος Εφραίμ του Νέου στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου και επί τη επετείω 4 ετών από της Ενθρονίσεως του στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (16 Νοεμβρίου 2019).

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το ιερό αναλόγιο στελέχωσαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης ενός εκ των μεγάλων Αποστόλων και Ευαγγελιστών, του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, του συγγράψαντος  το πρώτον Ευαγγέλιο και όπως πολύ ωραία αποτυπώνεται και στην Ιερά Υμνολογία τον επέλεξε ο Χριστός ως Απόστολο Του, μαθητή και κατά μία έννοια πρωτόκλητο ως προς τη συγγραφή του γραπτού μέρους της Θείας Αποκαλύψεως. Επέλεξε ο Κύριος έναν τελώνη, επέλεξε έναν κοσμικό άνθρωπο, επέλεξε έναν άνθρωπο αμαρτωλό, μέσα στη διαπλοκή της πραγματικότητας της ιστορίας, μέσα στην αναταραχή και ταραχή αυτού του κόσμου και ιδιαίτερα του κόσμου της αγοράς.

Αυτός ο άνθρωπος εγκατέλειψε το τελώνιον και τα «τελώνεια» του μάταιου κόσμου και ακολούθησε τον Χριστό και αποτελεί ένα παράδειγμα και ένα φως για όλους μας.

Σήμερα επίσης συμπληρώνονται και τέσσερα έτη από την ημέρα που τέτοια ώρα αναχωρούσα με τον πνευματικό μου πατέρα, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από το Μοναστήρι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, για να έρθω να διακονήσω την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος κατόπιν της εκλογής μου από τη Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11 Οκτωβρίου το 2019. Το μόνο που έχω να πω τούτη τη μέρα είναι τρία πράγματα.

Το πρώτο, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς και σε όλο το λαό της Φθιώτιδος. Αν έχει γίνει κάτι καλό δεν έχει γίνει από έναν, από τον Επίσκοπο. Ο Επίσκοπος είναι ανύπαρκτος χωρίς τους κληρικούς, χωρίς τους λαϊκούς, χωρίς τον πιστό λαό, χωρίς όλους ανεξαιρέτως. Ό,τι καλό έχει γίνει οφείλεται σε εσάς, οφείλεται σε όλους μαζί, ακόμα ακόμα οφείλεται και σε αυτούς που ενδεχομένως αδιαφορούν, γιατί καμιά φορά αυτοί που αδιαφορούν διευκολύνουν αυτούς, που ενδιαφέρονται.

Το δεύτερο είναι ένα μεγάλο συγνώμη, διότι ό,τι κακό ή ό,τι άσχημο ή ό,τι λίγο ή ελλειμματικό έχει συμβεί, καθώς αυτό οφείλεται μόνο στον Επίσκοπο. Ο Επίσκοπος είναι αυτός, ο οποίος καλείται να αίρει και να βαστάζει τις αδυναμίες και τις δικές του αλλά και το βάρος των «του λαού αγνοημάτων», να βαστάζει κάθε αποτυχία και κάθε σφάλμα.

Και το τρίτον και σημαντικό είναι να σας παρακαλέσω να εύχεστε κάθε ημέρα που ξημερώνει να είναι μία μέρα μιας νέας αρχής, ενός νέου ξεκινήματος, να είναι σαν την 16η Νοεμβρίου του 2019, να μην είναι μία επέτειος, για να μετράμε χρόνους, αλλά να είναι μία αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, για μία νέα πορεία μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Η σημερινή επέτειος μου να είναι αρχή μετανοίας».

 

Προηγούμενο άρθρο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας: Υπερπληθυσμός και επιθέσεις λύκων
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ιτέας και Κίρρας