Ειδήσεις

Το TedxLamia μας «μύησε» στα «μονοπάτια» του Έρωτα


Ο «πολυδιάστατος» Έρωτας, τα απαντημένα αλλά και αναπάντητα ερωτήματα των συναισθημάτων, η σωματική, πνευματική και επαναστατική δύναμη του, που δίνει νόημα στην ίδια μας την ύπαρξη. Η «προσέγγιση» στον κινητήριο «μοχλό» των συναισθημάτων, συμπεριφοράς, της θέλησης για την ίδια μας τη ζωή από το TedxLamia σε ένα διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου με θέμα τις διαστάσεις του Έρωτα.

Εννέα ομιλητές από την ιατρική, επιστημονική κοινότητα αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος και συγκεκριμένα ο Θεόδωρος Παπαγγελής, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., οΧάρης Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Κυριάκος Βλασσόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Ομαδικός Αναλυτής, Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Κωστής Μιχαλάκης, ιατρός – ενδοκρινολόγος, Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη, Πάνος Αλεφραγκής, Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός και κριτικός τέχνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρης Σφακιανάκης, συγγραφέας και 4 performers, Αμάρια, Κυριακή Μπαΐλη, Χάρης Νικολαΐδης και Αντώνης Δόμινος, προσέγγισαν τους γνωστούς αλλά και άγνωστους «προορισμούς» του Έρωτα σε μια απόλυτη επιτυχημένη εκδήλωση του TedxLamia που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με παρουσιάστρια την ηθοποιό Μαρία Σολωμού.

Πλήθος κόσμου και κυριότερα νέοι άνθρωποι έδωσαν έντονο παρών στις ομιλίες αλλά και τα event που ετοίμασαν οι συντελεστές του TedxLamia στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου «εξυψώνοντας» τη δύναμη του Έρωτα.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα αλλά και τα «συμπεράσματα» της εκδήλωσης έκανε λόγο για μια αριστουργηματική «προσέγγιση» στο θέμα του Έρωτα και τη ζωτική του σημασία που έχει σε όλους μας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε : «…Αυτό που σήμερα αντικρίζουμε όλοι εδώ και οφείλεται στην ομάδα του TEDxLamia, τολμώ να πω πως είναι αποτέλεσμα «Έρωτος». Ο Έρωτας, αναδεικνύεται ως δύναμη δημιουργίας. Δύναμη εσωτερική, η οποία πολλές φορές εκπλήσσει και τον ίδιο μας τον εαυτό. Υποκινώντας και άλλες δυνάμεις να συνδράμουν, ώστε το ταξίδι που ξεκινάει ο καθένας μας να γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστικό. Ο Έρωτας, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι με αποσκευές τα όνειρά μας, τα βιώματά μας, τις συγκινήσεις μας, τις αισθήσεις μας, τις δυνάμεις μας, τις πτυχές του εαυτού μας.

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ομάδα του TEDxLamia. Μία ομάδα που μας έχει συνηθίσει σε νέες, εμπνευσμένες και πρωτοπόρες δράσεις, και που στηριζόμενη στον εθελοντισμό και στοχεύει στην ανάδειξη της πόλης μας σε σημείο συνάντησης ανθρώπων οι οποίοι ξεχωρίζουν στον τομέα τους και αναδεικνύονται σε φωτεινά παραδείγματα ανά τον κόσμο….»

Νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, με αφορμή την ετήσια εκδήλωση του TEDxLamia σε συνεργασία με την Sianti Gallery πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Έρως Καλός» όπου παρουσιάστηκαν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες οι «διαστάσεις» του Έρωτα μέσα σε ένα γήινο αλλά και σε ένα ανώτερο ψυχικό, πνευματικό και «μαγικό» ορίζοντα.

Παράλληλα παρουσιάστηκε το αντίστοιχο ομότιτλο λεύκωμα, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης εκείνης του Έρωτα ως κινητήριας δύναμης της ζωής. 21 καταξιωμένοι καλλιτέχνες αποδίδουν εικαστικά τον Έρωτα ως τέλεια ιδέα και όχι ως εφήμερη πράξη.

Η απόδοση του σωματικού κάλλους οδηγεί στην αναγνώριση και του ψυχικού ως ανώτερου, ενώ σ’ αυτή τη διαρκή αναζήτηση του ιδεώδους 21 σημαντικοί σύγχρονοι συγγραφείς και ποιητές λεκτικοποιούν τη διαδρομή, που η επιθυμία θα συναντήσει το απόλυτο, το αιώνιο, το σταθερό, το τέλειο κάλλος, τον Έρωτα.

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης «Έρως Καλός» έδωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ο οποίος καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εικαστική και θεματική δομή συγχαίροντας την ομάδα του TedxLamia καθώς και όλους τους συντελεστές της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Με το πέρας των εγκαινίων της έκθεσης ακολούθησε εικαστικό δρώμενο με χορογραφίες στο Παλαιό Δημαρχείο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Μπεσλεμές, Δημήτρης Τζούφλας, Κώστας Αναστασίου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ζωγράφος με πλήθος κόσμου, καθώς και φίλοι του πολιτισμού.

 

Προηγούμενο άρθρο Όμιλος Φίλων Δάσους: Πεζοπορία στο Κωσταλέξη
Επόμενο άρθρο Ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου του Δυτικού Νείλου