Ειδήσεις

Παρουσία μαθητών στο Καρπενήσι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας


Παρουσία μαθητών από το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 09 Μαΐου 2023, η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Διεξήχθη ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ενώ στο πλαίσιο της ειδικής συζήτησης για θέματα της Π.Ε. Ευρυτανίας τοποθετήθηκαν -μεταξύ άλλων- ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ευχαρίστησε τα παιδιά που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και τόνισε ότι: «Όλα όσα κάνουμε είναι -και οφείλουν να είναι- για εσάς. Για να θέλετε, αλλά και για να μπορείτε να μείνετε σε αυτόν τον υπέροχο τόπο».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις, όπως:

 

 • Η κατασκευή του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι. Επεσήμανε ότι «είναι ανεπίστροφη πλέον η διαδικασία, μετά τη δημοπράτηση του έργου».
 • Οι εργασίες που ολοκληρώνονται στη γέφυρα της Τέμπλας.
 • Το οδικό δίκτυο των Αγράφων. Έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί 24 χλμ. επαρχιακού δικτύου στα όρια της δημοτικής ενότητας. Απομένουν άλλα 4,5 χλμ. στον κεντρικό δρόμο για το χωριό των Αγράφων και οι εργασίες επανεκκινούν άμεσα.
 • Η αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών και η τουριστική ανάπτυξη.
 • Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, με την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων και το ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 • Οι δράσεις στήριξης της κτηνοτροφίας και η κατοχύρωση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως το «Τσαλαφούτι».

Αναλυτική αναφορά στα συνολικά 373 έργα που ολοκληρώθηκαν στα όρια της Π.Ε. Ευρυτανίας ή είναι σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 167.000.000 ευρώ, έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας Άρη Τασιό και την Αντιπεριφερειάρχη Δασικής πολιτικής, Κτηνοτροφίας, Χωρικού σχεδιασμού και Προστατευόμενων περιοχών Κατερίνα Καλαντζή.

 

Εντός ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία:

 

 • Την επιχορήγηση υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Φωκίδας, για την προμήθεια ελαστικών για τα υπηρεσιακά οχήματα.
 • Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση έργων, όπως η ανάπλαση χώρων αναψυχής και περιπάτου της Στενής του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, οι ασφαλτοστρώσεις του οδικού δικτύου Δήμου Καρπενησίου και η συντήρηση Τέμπλου Ιεράς Μονής Αγάθωνος στην Π.Ε. Φθιώτιδας.

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, προκειμένου να ενταχθούν -μεταξύ άλλων- τα έργα:

 

 • Αναστήλωση Γέφυρας Μανώλη στην Ευρυτανία.
 • Αποκαταστάσεις τμημάτων παραλιακής οδού και διευθέτηση όμβριων υδάτων του οικισμού «Χάνια» της Τ.Κ. Τριζονιών Φωκίδας.
 • Αποκατάσταση κτιρίου Λυκείου Σκύρου.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων στη γήπεδο Αφρατίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πατάμε στα ίδια χώματα με τον Μάρκο Μπότσαρη και τον Γιώργο Καραϊσκάκη, τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, αλλά και τον Παύλο Μπακογιάννη και δουλεύουμε για να παραμείνουν σε αυτόν τον τόπο οι μαθητές που παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

»Δουλεύουμε μεθοδικά και συνεργατικά για να διασχίσουμε το δρόμο  Λαμία – Καρπενήσι, που επιτέλους δημοπρατήθηκε και για να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες στη γέφυρα της Τέμπλας. Άμεσα επανεκκινούν οι εργασίες και στον κεντρικό δρόμο για το χωριό των Αγράφων. Δουλεύουμε για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και για την στήριξη των κτηνοτρόφων μας.

 

»Συνοπτικά, παρουσιάσαμε τα 373 έργα που ολοκληρώθηκαν στα όρια της Π.Ε. Ευρυτανίας ή είναι σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 167.000.000 ευρώ και διαβεβαιώνουμε τους Ευρυτάνες ότι θα υλοποιηθούν όσα ακόμη χρειάζεται μέχρι να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες αυτού του τόπου, αλλά και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες προοπτικές του».

 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Αφιερώσαμε τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου στην Ευρυτανία και είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε ειδικά ζητήματα του τόπου, έχοντας στο ακροατήριο μαθητές από το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου.

 

»Στο δεύτερο σκέλος της πολύωρης και ιδιαίτερα παραγωγικής συνεδρίασης, συζητήθηκαν 30 θέματα ημερήσιας διάταξης και λάβαμε αποφάσεις για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, που έχει ανάγκη η Στερεά Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού συμβουλίου».

Προηγούμενο άρθρο Στη γεμάτη αίθουσα του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Πελασγίας, πραγματοποίησε την ομιλία του ο Χρήστος Σταϊκούρας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας Ευβοίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών