Ειδήσεις

Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στον Πανελλήνιο Εορτασμό Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο


«Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία των Αγωνιστών της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Πανελλήνιο Εορτασμό Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, βρισκόμαστε εδώ, στον ιστορικό Γοργοπόταμο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζω την αναγνώριση, τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη σε όσους αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπέρ της ελευθερίας της Πατρίδας.

Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό, στην αυτοθυσία τους.

Σήμερα, δεν μετέχουμε σε μια εκδήλωση που απλώς τιμάει τους αγώνες του παρελθόντος.

Μετέχουμε σε μια εκδήλωση αναστοχασμού, με προβολή στο μέλλον.

Μπορεί να έχουν περάσει 81 χρόνια, αλλά ο Γοργοπόταμος ήταν, είναι και θα είναι λαμπρό παράδειγμα και φωτεινό σύμβολο για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως πολίτες.

Η ηρωική πατριωτική πράξη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, «γεφύρωσε» τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων της εποχής. Απέδειξε πως όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί, οι αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται. Απέδειξε πως όταν λειτουργούμε με συνεννόηση, συνεργασία, εθνική ομοψυχία και ενότητα, μεγαλουργούμε.

Στο σημείο αυτό, θέλω – με έμφαση – να τονίσω ότι ποτέ δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που διεπράχθησαν μεταγενέστερα. Λάθη τα οποία οδήγησαν στην εμφύλια καταστροφική σύγκρουση. Αδελφοκτόνος σύγκρουση που θρυμμάτισε την εσωτερική ενότητα και τραυμάτισε την κοινωνική συνοχή.

Σύγκρουση που δεν επέτρεψε στη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των νικητών, όπως είχε δικαίωμα, και να διεκδικήσει, με κύρος, αυτά που δικαιούνταν.

Η μεγαλειώδης αντιστασιακή πράξη του Γοργοποτάμου είχε αποφασιστική επίδραση στην εξέλιξη, και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού.

Είναι ιστορικά, καθολικά παραδεκτό ότι ο αγώνας των Ελλήνων, με τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και το υψηλό κόστος σε υποδομές και λοιπούς υλικούς πόρους, επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου.

Η πραγματικότητα αυτή δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν στην Ευρώπη, στη Δύση, σε όλο τον κόσμο.

Όπως και εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε τη διεκδίκηση ιστορικών, ηθικών και νόμιμων υλικών δικαιωμάτων μας. Η καλλιέργεια κουλτούρας ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης των δικαίων μας, αποτελεί χρέος μας.

Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές, εξωγενείς προκλήσεις. Προκλήσεις στο γεωπολιτικό, το οικονομικό, το υγειονομικό, το ενεργειακό πεδίο.

Σε αυτές τις πολύπλοκες και ταραχώδεις συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση απαντά συνετά, αποφασιστικά και δυναμικά. Ενεργεί με αυτοπεποίθηση. Ενδυναμώνει την οικονομία της χώρας και τη διπλωματία της πατρίδας. Θωρακίζει και ισχυροποιεί την Ελλάδα. Αναβαθμίζει τη θέση, το κύρος, την εικόνα της στη διεθνή σκηνή. Δημιουργεί στρατηγικά και οικονομικά αποθέματα, για ένα μέλλον που προδιαγράφεται ρευστό.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια:

·       1ον. Η Κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει, σημαντικά, την Εθνική Άμυνα.

Αυξήσαμε κατά πολύ τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για αγορές νέων, εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, φθάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, στηρίζοντας την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

·       2ον. Η Κυβέρνηση σφυρηλάτησε, σημαντικά, τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Με κορυφαίες, τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, αλλά και άλλες, με άλλα κράτη.

·       3ον. Η Κυβέρνηση αναβάθμισε και αναβαθμίζει, ουσιαστικά, το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας.

Με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και με άλλες, ενεργειακές και οικονομικές συμφωνίες σε πολλά επίπεδα.

Η Ελλάδα, συνεπώς, διαρκώς ισχυροποιείται και αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Οφείλουμε να θυμόμαστε, να κατανοούμε και να διδασκόμαστε από τις σελίδες της μακράς ιστορίας μας.

Οφείλουμε να τιμούμε την καλή, βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, ώστε με αγάπη προς την Πατρίδα, σύνθεση δυνάμεων, σύνεση, ρεαλισμό, σκληρή δουλειά και αυτοπεποίθηση, να καταστήσουμε την Ελλάδα εκ των πρωταγωνιστών στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή.

Μόνον εφόσον έτσι πορευτούμε, θα αποδείξουμε ότι αξιοποιούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Αγωνιστές, στους οποίους ανήκει τιμή και δόξα!

Προηγούμενο άρθρο Άσκηση κεντρικής διοίκησης από το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν άμεσα δύο άτομα για υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπής στην περιοχή της Λαμίας