Ειδήσεις

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Η 19η Μαΐου είναι ημέρα αφιερωμένη στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού της περιόδου 1916 – 1922, στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας,όταν 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων, των σκοπιμοτήτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών της πατρίδας μας που βίωνε τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.

Παρότι πέρασεσχεδόν ένας αιώνας, ηδιεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνα, αποτελείμονόδρομο που απαιτεί την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας.

Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμούμε την ιερή μνήμη του μαρτυρικού Ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει και μας παραπέμπει σε μία ζωντανή κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, που μεταλαμπάδευσε στα νέα της χώματα κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες.

Η ειρηνική συνύπαρξη και η πραγματική καλή γειτονία με το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, περνά μόνον μέσα από το δρόμο της αποδοχής του παρελθόντος και της συμφιλίωσης με αυτόκαι την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Προηγούμενο άρθρο 6η συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Χρήστου Σταϊκούρα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων