Ειδήσεις

Η Πρωτοχρονιά στην Λαμία


Σε κλίμα ενότητας και ελπίδας και με το βλέμμα προσευχητικά στραμμένο στους δοκιμαζομένους από το πένθος, τις ασθένειες και άλλες θλίψεις αδελφούς εορτάσθηκε στην Φθιωτική πρωτεύουσα η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και η 1η του Έτους 2022.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς υπό του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία των τοπικών Αρχών με προεξάρχοντα τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου. Ο κ. Συμεών μάλιστα ευχήθηκε ιδιαιτέρως και για τον ασθενούντα Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το Εγκύκλιο Μήνυμα για το νέο έτος 2022 ανέγνωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ.  του Οικουμενικού Θρόνου π. ΕφραίμΤριανταφυλλόπουλος.

Στο Μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος, το οποίο ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Ἡ ἀγάπηκαὶτὸἀμέτρητοἔλεοςτοῦΘεοῦμᾶςἀξίωσενὰεἰσέλθουμε «εἰςτὸν νέον ἐνιαυτὸντῆςΧριστότητος Κυρίου», στὸ νέο ἔτος 2022, καὶ μάλιστα νὰ βρισκόμαστε σήμερα, πρώτη μέρα τοῦἔτους, μέσα στὴνἘκκλησία, στὸ Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας, «αἱνοῦντεςκαὶδοξολογοῦντες» τὸν Θεόν.

 

Ἀκούσαμε μάλιστα πρὶνἀπὸ λίγο στὸἹερὸἈποστολικὸἈνάγνωσμαὅτι: «Ἐναὐτῷκατοικεῖπᾶντὸ πλήρωμα τῆςΘεότητος, σωματικῶς, καὶἐστὲἐναὐτῷ πεπληρωμένοι».

 

Λόγοι θεόπνευστοι, ἀκριβοὶκαὶ πολύτιμοι, ποὺ περιέχουν στοιχεῖαζωῆςαἰωνίουκαὶχαρᾶςκαὶεὐτυχίας, ὄχι μόνο ἐπουράνιας, ἀλλὰκαὶἐπίγειας.

 

«ἘντῷΧριστῷκατοικεῖπᾶντὸ πλήρωμα τῆςΘεότητος, σωματικῶς»! Μεγάλη καὶμοναδικὴἀλήθεια! Αὐτὴντὴνἀλήθειαμᾶς φανερώνει ἡ σημερινὴ μεγάλη ἑορτὴτῆςΠεριτομῆςτοῦ Κυρίου. Ὁ Χριστὸςεἶναι τέλειος ἄνθρωπος, μὲ τέλειο ἀνθρώπινοσῶμακαὶ τέλεια ἀνθρώπινη ψυχή.

 

Ὁ σαρκὶπεριτμηθεὶςΧριστὸςεἶναι πρόσωπο, ὄχι φα­νταστικό, ἤ πνευματικό, ἀλλὰἀληθινό, γήϊνο, ἱστορικό, ποὺἔζησετὸνἀνθρώπινο βίο Του ἐπὶγῆς, σὲὁρισμένο τόπο καὶ χρόνο, ἀκολουθῶνταςκαὶ προσλαμβά­νοντας τὴνἱστορίατῆςἀνθρωπότηταςσὲἀπόλυτο βαθμό, «παρεκτὸςἁμαρτίας».

 

Μέσα σὲαὐτὸντὸνσωματικῶςἄνθρωπο Χριστό «κατοικεῖπᾶντὸ πλήρωμα τῆςΘεότητος». Κατοικεῖὁλόκληρη ἡ Θεότητα, ὁλόκληρη ἡ θεία φύση τοῦΜονογενοῦςΥἱοῦκαὶ Λόγου τοῦΘεοῦ. Ἄρα, ὁ Χριστός, ὄχι μόνο ἄνθρωπος, ἀλλὰκαὶ Θεός. Τέλειος ἄνθρωποςκαὶ τέλειος Θεός. Θεάνθρωπος ὁ Ἰησοῦς. Αὐτὴεἶναι ἡ βάση τῆς πίστης μας, ἡ οὐσίατῆςπνευματικῆς μας ζωῆς.

Αὐτὸτὸκεφαλαιῶδες δόγμα τῆς πίστης μας συμπλη­ρώνεται στὴνἈποστολικὴκαὶἉγιογραφικὴΔιδαχὴτῆςσημερινῆςἡμέραςκαὶμὲμὶασυγκλονιστικὴἀλήθεια, ποὺμᾶςἀφορᾶἄμεσακαὶ καίρια, καθὼςἀπευθύνεταιπροσωπικὰσὲὅλους μας: «Καὶἐστὲἐναὐτῷ πεπληρωμένοι»!

«Μέσα σὲαὐτὸντὸνΧριστὸκαὶἐσεῖςεἶσθε πλήρεις»! Μέσα ἀπὸτὸνἸησοῦ Χριστό μας, ΤὸνὉποῖο πιστεύουμε, ἀγαπᾶμεκαὶ λατρεύουμε, μετέχουμε καὶἐμεῖςστὴνΘέοτητά Του καὶ γευόμαστε τὴνἀληθινὴ πληρότητα στὴν ζωή μας.

Γεμίζουμε μὲ Χάρη ἀπὸτὴν Χάρη Του, γεμίζουμε μὲἉγιασμὸἀπὸτὴνἉγιότητά Του, γεμίζουμε μὲ Ζωή ἀπὸτὴν Ζωή Του.

«Ἐναὐτῷγὰρζῶμενκαὶκινούμεθακαὶἐσμέν»! Μέσα στὸνΧριστὸζοῦμε, μέσα στὸνΧριστὸ κινούμαστε, μέσα στὸνΧριστὸεἴμαστε πάντοτε.

Στὰὑπαρξιακά μας κενά, στὰ συναισθηματικά μας κενά, στὰ ψυχολογικά μας κενά, στὰ κάθε εἴδους μας κενά, ἔρχεται ὁ Χριστὸςκαὶμᾶς προσφέρει πληρότητα καὶὁλοκλήρωση.

 

Ὁ χρόνος τῆςζωῆς μας παύει πλέον νὰεἶναιἀνούσιος, κενός, χαμένος χρόνος.

Τὸν γεμίζει ὁ Χριστός μας. Τὸννοηματοδοτεῖ. Τὸνζωογονεῖ.

Γι᾽ αὐτὸκαὶστὸ νέο μας ξεκίνημα, στὴ νέα ἀφετηρίαποὺἀνοίγει σήμερα, 1 Ἰανουαρίου 2022, ὁ Χριστός, ποὺεἶναιἈγάπη, ἡ ὄντωςἈγάπη, μᾶςπροσκαλεῖ, νὰ πληρώσουμε τὸεἶναι μας μὲτὴνἈγάπη Του!

«Μείνατε ἐνἐμοὶκἀγὼἐνὑμῖν» εἶναιτὸ μήνυμα τοῦΧριστοῦγιὰτὸ 2022!!

«Παιδιά μου, σᾶςπαρακαλῶ: Μείνετε ἑνωμένοι μέσα σὲἐμένα, καὶἐγὼνὰ μένω μέσα σὲἐσᾶς»!

Πιόαἰσιόδοξοκαὶσυναρπαστικὸ προσκλητήριο ἀπὸαὐτὸδὲνθὰ μπορούσαμε νὰἔχουμε λάβει!!

Νὰἑνωθοῦμεμὲτὸν Χριστό μας καὶ μεταξύ μας, μέσα καὶμέσῳτῆςἘκκλησίας μας!

Ἡ ἘκκλησίαεἶναιτὸΣῶματοῦΧριστοῦ. Ἐμεῖςεἴμαστετὰ μέλη τῆςἘκκλησίας. Τὰ μέλη τοῦ Σώματός Του. Καὶὅπωςτὰ μέλη ζωογονοῦνταιἀπὸτὸσῶματοῦἀνθρώπου, ἔτσικαὶἐμεῖς ζωογονούμαστε ἀπὸτὴνἘκκλησία μας, ποὺεἴμαστε μέλη Της.

Μέσα λοιπὸνστὴνἉγία μας Ἐκκλησίαθὰεἴμαστε «ἐνΧριστῷ πεπληρωμένοι» καὶ μεταξύ μας ἀληθινὰἑνωμένοι, ἀδελφοί μου.

Στὶς δύσκολες ἡμέρες, ποὺἔρχονται μπροστά μας, ποὺ ἡ κοινωνικὴσυνοχὴ βρίσκεται σὲ θανάσιμο κίνδυνο, ποὺ ἡ μεταξύ μας ἑνότητα πληγώνεται ἀπὸτεχνητοὺςκαὶἐξωγενεῖςἀχρείαστουςδιχασμοὺςκαὶποὺοἱἀντοχὲςὅλων μας, ὅπως φαίνεται, θὰδοκιμαστοῦνσὲἀκραῖο βαθμό, εὔχομαι πατρικά, ζεστὰκαὶὁλοκάρδιασὲὅλους σας, στὰεὐλογημένα μου παιδιὰτῆςτοπικῆς μας Ἐκκλησίας μία μονάχα εὐχή, παράκληση καὶ προτροπή:

 

«Νὰζῆτε πεπληρωμένοι ἐνΧριστῷδιὰτῆςἘκκλησίας Του».

Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία για την 1η του Έτους υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο οποίος ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία και απέστειλε με εγκάρδιες και πατρικές ευχές στην κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Στις πατρικές του ευχές ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόσο προς τους παρευρισκομένους, όσο και τους χιλιάδες πιστούς που παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Εύχομαι τα έτη σας να είναι πολλά, ευλογημένα, πανευφρόσυνα, αισιόδοξα,  ελπιδοφόρα, ειρηνικά και υγιεινά. Εύχομαι σε όλους ανεξαιρέτως, από το βρέφος που γεννήθηκε πρώτο το έτος 2022 στην Φθιώτιδα και σε όλο τον κόσμο, μέχρι τον μεγαλύτερο σε ηλικία παππού και την μεγαλύτερη σε ηλικία γιαγιά, σε όλους ανεξαιρέτως, από τους Άρχοντες και εκπροσώπους του λαού μας, στους Κληρικούς μας, σε όλους ανεξαιρέτως, η νέα χρονιά μας δίνει μία ευκαιρία, να αποκτήσουμε υγιή σχέση με το παρελθόν και υγιής σχέση με το μέλλον. Το νέο έτος  με το νέο ξεκίνημα σημαίνει μία ευκαιρία, να θέσουμε στόχο, προτεραιότητες, σχέδιο και στη προσωπική μας ζωή και στην συλλογική και στην θεσμική μας ζωή, ακόμη και στην ζωή της οικουμένης ολόκληρης.

Να θέσουμε στόχους και ρεαλιστικούς  και ουτοπικούς, αλλά να μην έχουμε την απαίτηση η ουτοπία μας να γίνει με το ζόρι εφικτή πραγματικότητα. Να είμαστε και ρεαλιστές και ονειροπόλοι και κυρίως να έχουμε την διάθεση κάθε μέρα να “αναθεωρούμεν την έκβασιν” των αποφάσεων μας, να αναπροσαρμοζόμαστε, να αναδρομολογούμε την πορεία μας και να ανατροφοδοτούμε και να τρέφουμε με ζωή, την ζωή μας. Αυτό εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας.

Να μου επιτρέψετε, την Αγιοβασιλόπιτα που ευλογήσαμε να την στείλω στην μονάδα κορωνοϊού του Νοσοκομείου μας, στους εκεί εργαζομένους και διακονούντες, να την προσφέρω στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και δι’ αυτών στους ασθενείς, που παλεύουν οι πρώτοι για την υγεία όλων και οι δεύτεροι που παλεύουν για την ζωή τους. Να ευχηθούμε αυτή η πανδημία να είναι μία ανάμνηση σύντομα και κυρίως ένα μάθημα, το οποίο μπορεί να μας αφήσει πολλά και ωφέλιμα. Από εμάς εξαρτάται, αν θα επιλέξουμε το σκοτάδι, τον ανορθολογισμό,  αν θα επιλέξουμε την φοβία, την καχυποψία, την συνομωσία ή θα επιλέξουμε το φως που δίνει αγάπη, σύνεση, συνεργασία, το φως που δίνει η μελέτη, η επιστήμη, τα δώρα του Θεού, το φως που δίνει η προσπάθεια, η υπευθυνότητα, το φως που δίνει στους ανθρώπους η αγάπη και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και τον άλλο άνθρωπο.

Είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα ευκαιρία επιλογής. Έτσι καταξιώνεται η ελευθερία, όταν κανείς έχει δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Επιλογή ελευθερίας είναι το σκοτάδι, μόνο που είναι κατάχρηση ελευθερίας, επιλογή ελευθερίας είναι το φως, μόνο που είναι καταξίωση ελευθερίας. Να αποδειχθούμε λοιπόν άξιοι ελευθερίας και το 2022, να επιλέξουμε το φως της αγάπης και το φως της ζωής.

Έτη πολλά, ευλογημένα, χαρούμενα σε όλους σας ανεξαιρέτως».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξήλθε με όλους τους κληρικούς, τους άρχοντες και τον λαό στα προπύλαια του Ναού, όπου η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμίας, υπό τον Μαέστρο κ. Δημήτριο Μαντά παιάνισε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και την φήμη του Σεβασμιωτάτου, αντηχώντας σε όλη την πόλη μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Επόμενο άρθρο Διενέργεια rapid tests στη Στυλίδα την Τρίτη 4 Ιανουαρίου