Ειδήσεις

Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Λαμίας: Να παρθούν μέτρα προστασίας για τον καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα και τους χώρους δουλειάς


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικήςυπηρεσίας από σήμερα και τις επόμενες μέρες θα ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μια σειρά χώρους όχι μόνο δεν υπάρχει κλιματισμός αλλά μία σειρά άλλοι παράγοντες θα κάνουν ασφυκτική την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υγρασία και μια σειρά άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας . Αυξάνεται σοβαρά ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Πολύ μεγαλύτεροείναι το πρόβλημα για εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.Είναι εντελώς εκτεθειμένοιειδικά οι οικοδόμοι, οι ταχυμεταφορές, τα delivery και πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία τους.  Δεν αρκούν τα συνήθη μέτρα προστασίας χρειάζονται επιπλέον μέτραώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών      σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια,        ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Ουσιαστικός έλεγχος των επιχειρήσεων που έχουν την ευθύνη για τα μέτρα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί το  ΣΕΠΕ το  ΚΕΠΕΚ να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να διασφαλιστούν τα παραπάνω.

Επίσης καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς  να μη αφεθούν στο ελάχιστο μπροστά στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους να απευθυνθούν στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία του ώστε να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε μέτρα προστασίας και υγείας στους χώρους δουλειάς.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κοτρωνιάς: «Αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, μέσα από την αποτελεσματική αξιολόγηση και απελευθέρωση του εκπαιδευτικού δυναμικού»
Επόμενο άρθρο Πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της Κοινότητας Αγίας Μαρίνας