Δήλωση Δημάρχου Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ για τη διάταξη για τα «κόκκινα» οικόπεδα στη Μαλεσίνα


Tags |

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή Λοκρών επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα των «κόκκινων» οικοπέδων στη Μαλεσίνα. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία παραχωρήθηκαν με το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουλίου 1894 (ΦΕΚ 83Β), οπότε και συστάθηκε δυνάμει του Νόμου ΡΜΘ της 5ης Ιανουαρίου 1866 (περί συνοικισμών ΦΕΚ 8Α), προς αποκατάσταση των σεισμοπαθών της Μαλεσίνας και για τα οποία δεν εκδόθηκε το σχετικό παραχωρητήριο.

Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε για 600 περίπου ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα στο κτηματολόγιο να εμφανίζονται ως κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Ακολούθησε διαδικασία ενστάσεων τη δεκαετία του 2000 μετά τις αρχικές εγγραφές κτηματογράφησης της Μαλεσίνας. Εξ αυτών οι μισές περίπου ενστάσεις έγιναν αποδεκτές και δεν διεκδικούνται πλέον από το ελληνικό δημόσιο. Οι υπόλοιπες είτε έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα που δεν κατέθεσαν στη διαδικασία των ενστάσεων τότε είτε δεν έχουν στοιχεία ιδιοκτησίας.

Ως Δημοτική αρχή ενημερώσαμε την κυβέρνηση σχετικά με το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα. Ακολούθησε προσωπική μου συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, των υπηρεσιακών παραγόντων της πολιτείας και του Δήμου Λοκρών, ώστε να βρεθεί ο βέλτιστος δυνατός τρόπος επίλυσης του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Σε συνέχεια αυτών ψηφίστηκε χθες η διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τους Βουλευτές, με την οποία δρομολογείται λύση στο ζήτημα με τα «κόκκινα σπίτια», η οποία και παρατίθεται στη συνέχεια.

Θα ακολουθήσει πρόσκληση υποβολής των υπαρχόντων νομιμοποιητικών στοιχείων από τους περίπου 350 φερόμενους ιδιοκτήτες στο Δημοτικό Κατάστημα Μαλεσίνας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η πενταμελής επιτροπή που συστάθηκε με τη εν λόγω  διάταξη η οποία θα συγκροτηθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών για να γνωμοδοτήσει ως 30.09.21 για την παραχώρηση σε αυτούς των αρχικώς παραχωρηθεισών εκτάσεων.

Για το σκοπό αυτό αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μου με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες της Υπουργικής Απόφασης που πρέπει να εκδοθεί.

 

Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές

Δήμαρχος Λοκρών