Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα για τον καύσωνα ζητάει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας


Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε παρατεταμένο  καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολέψουν πολύ οι συνθήκες δουλειάς σε αρκετούς χώρους, με αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Μπαίνει μπροστά η ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για να προστατευτεί η Ζωή και υγεία των εργαζομένων.

Τα σωματεία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και σε επιφυλακή γι αυτό το ζήτημα, να μην αφήσουν ανεξέλεχτη την εργοδοσία, να βγουν μπροστά και να απαιτήσουν ότι είναι αναγκαίο για την ασφάλειά μας.

Ήδη πολλοί χώροι είναι κολαστήρια,  με εξαντλητικά ωράρια,  εντατικοποίηση,  και πάνω σε αυτά η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Όπως και εργαζόμενοι μέσα σε χώρους εργοστασίου, σε κλειστός χώρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα,σε υπαίθριες εργασίες  στον ήλιο,  οι ντελιβεράδες, οι οικοδόμοι και άλλοι, είναι τρομερά εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες.

Σε αυτή την κατάσταση, μεγαλοεργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους “να βγει η δουλεια”και  απο την άλλη, με ευθύνη των Κυβερνήσεων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι υποστελεχωμένοι για να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν. Κανείς να μην βάλει στο ζύγι την υγεία μας και τη ζωή μας.

Μπάινουμε μπροστά για να ληφθούν και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

 

   
   

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γνωριμία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού και την Ιστορία των Καλαβρύτων
Επόμενο άρθρο 6ο Χορωδιακή Συνάντηση Αρκίτσας του Δήμου Λοκρών